Profiel

Alec Baldwin

Alec Baldwin

Alexander Rae Baldwin III (Massapequa, New York, 3 april 1958) is een Amerikaans filmacteur. Hij is de oudste van de vier gebroeders Baldwin. In 2004 werd hij genomineerd voor een Academy Award voor zijn bijrol in The cooler. Baldwin kreeg daarnaast meer dan twintig filmprijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een Emmy Award in 2008 en Golden Globes in 2007 en 2009 (alle drie voor 30 Rock).

Baldwin is het tweede uit een gezin van zes kinderen. Zijn vader is leraar en footballcoach. Hij heeft drie broers, William, Stephen en Daniel, en twee zussen, Jane en Elisabeth. Zijn drie broers werden ook filmacteur. Baldwin heeft een major politicologie behaald aan de George Washington-universiteit studeerde drama aan de New York University en de Lee Strasberg Theatre Institute.

Begin jaren tachtig was Baldwin voor het eerst op televisie te zien in de soap The doctors. Zijn doorbraak kwam met een hoofdrol in Knots landing. Het grootste gedeelte van de jaren tachtig was Baldwin voornamelijk te zien in televisieseries en televisiefilms, maar in 1987 maakte hij zijn speelfilmdebuut in de film Forever, Lulu. Het jaar daarop speelde hij de hoofdrol in ondermeer Beetlejuice, Working girl, Married to the mob en Talk radio en een kleinere rol in She's having a baby. Door het succes van deze films (vooral de eerste twee waren commerciële successen) werd hij gevraagd om als de rol van Jack Ryan op zich te nemen in de eerste Tom Clancy-verfilming, The hunt for Red October. De film groeide uit tot een van de grootste kassuccessen van 1990. Het jaar daarop speelde hij in de geflopte film The marrying man van Neil Simon.

In 1992 sloeg Baldwin een aanbod af om nog een keer Jack Ryan te spelen, waardoor niet hij maar Harrison Ford als de CIA-agent verscheen in de film Patriot games. Baldwin speelde in plaats daarvan Stanley Kowalski in de Broadwayversie van A streetcar named Desire. Voor deze rol werd hij genomineerd voor een Tony en in 1995, toen hij dezelfde rol speelde in de televisiefilmversie, voor een Golden Globe. Datzelfde jaar was hij tevens te zien in Glengarry Glen Ross. In 1994 was hij onder andere te zien in de titelrol van de stripboekverfilming The shadow en samen met Basinger in The getaway, een remake van de gelijknamige gangsterfilm met Steve McQueen. Gedurende de jaren negentig was Baldwin te zien in enkele grote flops, waaronder The Juror. In de films die daarop volgden speelde hij voornamelijk bijrollen. Ook was zijn stem regelmatig te horen in animatiefilms, waaronder Final fantasy: the spirit within en The SpongeBob SquarePants movie.

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Alec Baldwin 
  •