Profiel

Allison Janney

Allison Janney

Allison Brooks Janney (Dayton (Ohio), 19 november 1959) is een Amerikaans actrice, waarschijnlijk het meest bekend vanwege haar rol van persvoorlichter C.J. Cregg in de televisieserie The west wing.

Janneys eerste rollen op televisie waren in de soapseries As the world turns, waar ze Vi Kaminski vertolkte, en The guiding light, waar ze twee jaar lang Ginger speelde.

Hierna speelde Janney in verschillende films, waaronder American beauty, The object of my affection, Drop dead gorgeous, Primary colors en 10 Things I hate about you. In 1999 werd ze gecast voor de rol van Claudia Jean "C.J."Cregg, de persvoorlichter van President Bartlett, in de televisieserie The west wing. Om deze rol zo goed mogelijk te spelen heeft ze verschillende ontmoetingen gehad met Dee Dee Myers, die van 1993 tot 1994 persvoorlichter was van het Witte Huis onder president Bill Clinton. De serie en ook haar rol leverde haar een aantal nominaties en prijzen (waaronder in 2000 en 2001 een Emmy Award in de categorie beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie, en in 2002 en 2004 in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie). In 2002 werd ze genomineerd voor een American Film Institute Award in de categorie actrice van het jaar - serie. Deze prijs wordt beschouwd als een van de hoogstgewaardeerde acteerprijzen. De prijs ging echter naar Edie Falco voor haar rol in de serie The Sopranos. In de laatste seizoenen daalden de kijkcijfers van The west wing, maar de waardering voor Janney bleef. In januari 2006 werd de serie stopgezet.

In 2005 werd Janney genomineerd voor een Independent Spirit Award voor haar optreden in de film Our very own. Bij deze film was een aantal vrienden uit haar tijd bij het Neighborhood Playhouse betrokken, waaronder de producent Shannon McMahon Lichte en medespeler Allison Mackie. Schrijver/regisseur Cameron Watson, die zij ook nog van vroeger kende, heeft de rol van Joan voor haar geschreven.

Ook is Janney actief gebleven in het theater. In 1998 werd ze genomineerd voor een Tony Award voor haar rol in het stuk A view from the bridge van Arthur Miller. Haar eerste optreden op Broadway was in Present Laughter. In 2007 nam ze deel aan een workshop voor een nieuwe musical van de film 9 to 5.

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Allison Janney 
  •