Profiel

Amanda Seyfried

Amanda Seyfried

Amanda Michelle Seyfried (3 december 1985) is een Amerikaanse actrice en voormalig kindermodel. Ze speelde rollen in onder meer de films Mean girls en Alpha dog en de televisieseries Veronica Mars en Big love.

Seyfried werd geboren in Allentown, in de regio Lehigh Valley van Pennsylvania. Ze voltooide haar schoolopleiding in 2003 aan de Willam Allen High School in Allentown en stond vervolgens ingeschreven aan de Universiteit van Fordham in New York City. Als tiener verscheen ze op de omslag van drie boeken van Francine Pascal.

Seyfried begon haar carrière als model op elfjarige leeftijd. Vervolgens ging ze acteren in de soapserie The guiding light. In 2000 kreeg ze de rol toegewezen van Lucy Montgomery in As the world turns. Van 2002 tot 2003 speelde ze de rol van Joni Stafford in All my children op de zender ABC.

In 2004 brak Seyfried door nadat ze gecast werd als Karen Smith, het domme blondje van de "Plastics", in de tienerfilm Mean girls. In 2005 speelde ze de hoofdrol in één van de negen delen in de film Nine lives.

Vervolgens werd Seyfried gecast in Veronica Mars, als Lily Kane, de vermoorde beste vriendin van het titelkarakter. In haar rol als Lilly verscheen ze in de show door een reeks van flashbacks, dromen en visioenen, waarin ze werd geportretteerd als de wilde, stijlvolle en bruisende tienerdochter van een rijke zakenman. Lilly wordt soms vergeleken met het personage Laura Palmer uit Twin Peaks, dat ook overleed en verscheen door middel van verschillende flashbacks, waardoor de plot uit de doeken kon worden gedaan. Het personage was vaak te zien gedurende het eerste seizoen van Veronica Mars, maar verscheen ook kort in de première en finale van seizoen 2.

Seyfried had kleine gastrollen in House, Justice, Law & Order: Special Victims Unit en CSI: Crime Scene Investigation en als Rebecca in Wildfire. Seyfried is ook een van de hoofdpersonages, Sarah Henrickson, in de serie Big love.

Ze speelde ondersteunende rollen in Alpha Dog en Solstice, beide uitgekomen in 2007. Amanda speelde ook de rol van Sophie naast Meryl Streep en Pierce Brosnan in de filmversie van de musical Mamma Mia!, die in de zomer van 2008 uitkwam.

Seyfried werd ook toegevoegd aan de cast van de donkere horrorfilm Jennifer's body, Diabolo Cody's vervolg op Juno. Seyfried speelt de beste vriendin van het titelpersonage in de film.

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Amanda Seyfried 
  •