Andy Garcia

Andrés Arturo Garcia (Havana (Cuba), 12 april 1956) is een Cubaans-Amerikaans acteur. Hij werd in 1991 genomineerd voor onder meer een Academy Award en een Golden Globe voor zijn bijrol in The Godfather: Part III.

García was 5 jaar toen de anti-Castro troepen binnenvielen in Cuba. De inval mislukte maar de familie García verhuisde naar Miami, Florida. Daar probeerden ze op allerlei manieren werk te vinden om zo te overleven. Uiteindelijk waren ze de uitvinders van een succesrijke parfumerie. García ging naar de Miami Beach Senior High School, waar hij lid was van het basketbalteam. Maar wegens een ziekte koos hij ervoor om te gaan acteren.

García begon met acteren aan de Florida International University maar ging al snel naar Hollywood. Hij speelde kleine rollen en uiteindelijk ging hij in een warenhuis werken omdat hij geen filmjob vond. Toen kreeg hij echter een enorme kans: hij mocht meespelen in de eerste aflevering van de serie Hill Street Blues.

Brian de Palma vond hem goed spelen in de film 8 Million ways to die uit 1986 en dus bood hij García een rol aan in de film The untouchables uit 1987. Deze rol maakte van García een bekende Hollywood-acteur.

In 1989 was Francis Ford Coppola op zoek naar iemand die de rol van Vincent Mancini kon spelen in The Godfather part III. Veel acteurs zoals Val Kilmer, Charlie Sheen en Alec Baldwin wilden deze rol absoluut hebben. García was een van de weinigen die zo'n grote rol aankon en bovendien leek zijn stijl op die van Robert De Niro in zijn rol van Vito Corleone in The Godfather part II. Het was duidelijk, García zou Vincent Mancini spelen en uiteindelijk kreeg hij ook nog een Academy Award-nominatie voor Best Actor in a Supporting Role voor deze rol.

Later speelde García in verschillende films mee en ook in enkele televisieseries. García zei altijd dat hij zijn rollen zorgvuldig uitkoos en dat geld geen rol speelde. Daardoor kreeg hij respect van zowel acteurs als regisseurs en andere collega's. In 2001 speelde hij mee in de remake van Ocean's eleven. In 2004 en 2007 speelde hij diezelfde rol in de vervolgen Ocean's twelve en Ocean's thirteen.

In 1982 trouwde hij met Maria Victoria Lorido, samen hebben ze 4 kinderen.

Bron: Wikipedia