Profiel

Angela Lansbury

Angela Lansbury

Angela Brigid Lansbury (Londen, 16 oktober 1925) is een Amerikaans actrice van Britse afkomst.

Lansbury is de dochter van de in Belfast geboren actrice Moyna MacGill en de kleindochter van de Labour politicus George Lansbury. Haar vader, Edgar Lansbury, overleed in 1934, toen Angela 9 jaar oud was. Toen ze 14 jaar oud was begon de Tweede Wereldoorlog en emigreerde zij met haar moeder naar de Verenigde Staten waar zij in 1951 tot Amerikaanse werd genaturaliseerd.

Als jong actrice in Los Angeles verdiende zij bij met werk in een warenhuis.

Lansbury was kort getrouwd (1945-1946) met de 16 jaar oudere Amerikaanse acteur Richard Cromwell. In 1948 trouwde zij met de zakenman van Ierse afkomst Peter Shaw, een voormalige vriend van actrice Joan Crawford. Shaw heeft een grote rol gespeeld als manager van haar carrière. Hun huwelijk duurde tot het overlijden van Shaw in 2003.

Lansbury heeft een zoon, Antony (voorheen producent van Murder, she wrote), een dochter, Deirdre Angela Shaw Battarrais, en een stiefzoon, David.

Haar grootste bekendheid kreeg Lansbury als Jessica Fletcher in de televiesieserie Murder, she wrote (1984 - 1996). Deze serie is een van de langst lopende detectives geweest in de Amerikaanse televiesiegeschiedenis. Lansbury werd een van de best betaalde actrices en leverde haar het record op als de actrice met de meeste nominaties (12) zonder een Emmy te winnen.Ze woont in Brentwood, Californië. Tijdens vakanties gaat ze naar haar huis in County Cork, Ierland.Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Angela Lansbury 
  •