Profiel

Helen Mirren

Helen Mirren

Helen Mirren, geboren als Ilyena Vasilievna Mironov (Chiswick, 26 juli 1945) is een Brits actrice van Russische afkomst. Ze is in Nederland en België vooral bekend geworden door haar hoofdrol als Superintendent Jane Tennison in de detectiveserie Prime Suspect.

Mirrens vader is van Russische afkomst, haar moeder is Britse. Haar vader, Vasily Petrovitch Mironoff, veranderde in 1950 de familienaam in Mirren. Helen ging op school in Southend-on-Sea, waar ze al op het toneel stond in schoolproducties. Haar verdere opleiding volgde ze op de New College of Speech and Drama in Londen. Op 3 december 2003 werd Helen Mirren benoemd tot Dame Commander in de Order of the British Empire (DBE). Op 31 december 1997 is ze getrouwd met de Amerikaanse regisseur Taylor Hackford, met wie zij al sinds 1986 een relatie heeft. Helen Mirren heeft geen kinderen. Er bestaat een officiële Helen Mirren-fanclub, opgericht in Australië onder de naam The Helen Mirren Appreciation Society.

In Nederland is Helen Mirren vooral bekend van haar rol als de politie-inspecteur Jane Tennison in de serie Prime Suspect. Deze serie, waarvan tussen 1991 en 2006 in totaal 7 meerdelige afleveringen werden uitgezonden, leverde haar onder andere van 1992-1994 drie jaar op rij de BAFTA Award op voor Beste Actrice. Ze speelde verder in een aantal andere televisieproducties waaronder Elizabeth I voor Channel 4 en HBO. Dit leverde haar een Emmy Award op. Ook voor Prime Suspect ontving ze een Emmy (in 1996 en 2007) evenals voor rol in The passion of Ayn Rand in 1999. Voor Losing chase (1997) en Elizabeth I ontving ze een Golden Globe voor Beste Actrice.

Eind 2006 kwam er opnieuw een film uit waarin Mirren de rol van een koningin vertolkt: The Queen. In deze (bioscoop)film speelt Mirren de rol van Elizabeth II, ten tijde van het overlijden van Prinses Diana. Ze kreeg voor deze rol de Oscar voor beste actrice en een Bafta. Mirren is tot nog toe de enige actrice die beide Queens Elizabeth op het scherm heeft neer gezet. Voor haar rollen in The madness of King George (1994), Gosford Park (2001) en The last station (2009) werd ze eveneens genomineerd voor een Oscar. In 2009 ontving ze de Lifetime Achievement van de Women in Film and Television Awards in Londen.

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Helen Mirren 
  •