Dan Brown

Profiel

Dan Brown

Dan Brown

Fact fictie
Dan Brown is een wereldberoemde Amerikaanse thriller schrijver. Je kent hem van bestsellers als De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie (beide verfilmd met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrol), de Delta Deceptie, Het Verloren Symbool, Inferno en in 2017 Oorsprong.

Zijn boeken behoren tot het ‘faction’ genre waarin een zelfbedacht verhaal verweven wordt met historische gebeurtenissen. Hierin lopen feiten (fact) en fictie (fiction) door elkaar, waardoor voor de lezer niet meer duidelijk is wat echt gebeurd is en wat niet.

Het leven van Dan voor De Da Vinci Code
Vader Brown was wiskundige en moeder Brown was een getalenteerd kerkmusicus. Hierdoor werd Dan in zijn prille jeugd al omringt door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Vader Richard had de gewoonte om de kerstcadeaus te verstoppen, de kinderen konden ze alleen vinden door raadsels op te lossen en codes te kraken.

Kleine Dan groeide op tussen de rijkeluiskinderen op de campus van de Phillips Exeter Academy, een zeer prestigieuze privé kostschool in Amerika. Daarna studeerde hij Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College in Massachusetts en haalde in 1986 zijn diploma. Hij studeerde ook nog in Sevilla, Spanje. (Spanje staat centraal in zijn boek Oorsprong, het 5e deel van van de spannende Robert Langdon-serie).

Maar met zijn carrière wilde het nog niet echt lukken. Hij verdiende de kost door Spaanse les te geven in Californië en trad op als popzanger. Ook gaf hij, net als papa, enige tijd Engelse les aan de Phillips Exeter Academy. Hij ontmoette de 12 jaar oudere kunsthistorica Blythe Newlon en ze trouwden. Ondertussen had Dan Brown 2 geflopte boeken op zijn naam staan. Zijn vrouw Blythe haalde hem over om het nog 1 keertje te proberen. Ze hielp hem met de research en het plot. En zo ontstond in 2004 De Da Vinci Code. Een boek dat in no time het best gelezen boek van de wereld zou worden, op de Bijbel na.

Religieuze symboliek
In De Da Vinci Code lezen we over de zoektocht naar de Heilige Graal. Hoogleraar religieuze symboliek Robert Langdon en cryptologe Sophie Neveu ontdekken dat achter dit symbool een groot geheim van de christelijke kerk schuil gaat. Het boek stond in talrijke landen (waaronder België en Nederland) maandenlang op de bestsellerlijsten. Er werden 60,5 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 44 talen vertaald.

Succesreeks
De Da Vinci Code werd in 2006 verfilmd door regisseur Ron Howard. Tom Hanks en Audrey Tautou spelen hoofdpersonages Robert Langdon en Sophie Neveu. Critici waren niet heel lovend over de film maar hij bracht toch 750 miljoen dollar op. Leuk detail is dat Dan Brown en zijn vrouw zelf als figurant in de film te zien zijn. Brown componeerde zelf een deel van de filmmuziek en is te horen als zanger.

Ook het boek Het Bernini Mysterie werd verfilmd en werd in mei 2009 uitgebracht in de bioscoop met opnieuw Tom Hanks in de hoofdrol. In oktober 2016 verscheen de verfilming van zijn boek Inferno in de bioscopen. Van de boeken van Dan Brown werden tot dusverre al meer dan 220 miljoen exemplaren verkocht.

Robert Langdon
Dan Browns meest bekende personage is Robert Langdon, een hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard. Beiden zijn op 22 juni 1964 in Exeter (New Hampshire, Verenigde Staten) geboren. Op 7-jarige leeftijd viel Robert Langdon in een waterput, waardoor hij aan claustrofobie lijdt, iets wat soms tegen je kan werken op bizarre wereldwijde zoektochten naar geheime codes.

De Bestsellers van Dan Brown zijn Angels & Demons (2000, Het Bernini mysterie), The Da Vinci Code (2003, De Da Vinci code), The Lost Symbol (2009, Het verloren symbool), Inferno (2013, Inferno) en Oorsprong (2017, Origin).
 • Naam
 • Dan Brown 
 • Geboortedatum
 • 22-6-1964 
 • Nationaliteit
 • Amerikaans 
 • Genres
 • Literatuur, Thrillers, Kinderboeken, Young adult, Geschiedenis & politiek, Luisterboeken 
 • Uitgeverij
 • Luitingh-Sijthoff, Dwarsligger
 • Social
 •