Saskia Noort

Profiel

Saskia Noort

Saskia Noort

Een meisje uit Bergen
Saskia Noort is geboren in het Nederlandse kustplaatsje Bergen, Noord Holland. Ze deed de havo en studeerde daarna Journalistiek & Theaterwetenschap. Sinds begin jaren ‘90 werkte ze als ze als redacteur voor een aantal bekende magazines waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu en later LINDA.

In 2003 debuteerde Saskia met de literaire thriller Terug naar de Kust. Het boek speelt zich af in haar geboorteplaats Bergen. Het werd direct een enorme hit en er werden er meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Saskia zette hiermee ook het fenomeen literaire thriller op de kaart, iets wat daarvoor niet zo bekend was in Nederland. Sindsdien behoort ze tot de absolute top van Nederlandse schrijvers en verkocht ze ruim 3 miljoen boeken.

Saskia is geen moordenares en kan ook niet zingen
Vaak wordt aan Saskia Noort de vraag gesteld of haar boeken autobiografisch zijn. Maar niets is minder waar. Immers, Saskia heeft nog nooit iemand vermoord, nog nooit aan partnerruil gedaan en ze gebruikt geen drugs en kan ook niet zingen. Iets wat we wel terugzien in haar thrillers. Als schrijver moet je je verplaatsen in je personages. Je kunt hen laten doen wat je zelf niet durft.En hoe schrijf je eigenlijk een boek? Volgens Saskia Noort kun je het vergelijken met een zwangerschap. Eerst heb je de conceptie, dat is het idee. Dan moet je researchen en de karakters bepalen, dat is de zwangerschap. En dan komt het eruit, de bevalling. Dit proces neemt gemiddeld geen 9 maanden maar een jaar in beslag. De boeken van Saskia Noort zijn spannend, maar altijd herkenbaar.

Nominaties
Na het succes van Terug naar kust verscheen in 2004 haar tweede thriller: De eetclub. Voor beide boeken werd ze genomineerd voor De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. En het succes hield niet op want ook Nieuwe buren (2006), Afgunst (2007), De verbouwing (2009), Koorts (2011) en Debet (2013) werden genomineerd voor De Gouden Strop en de NS Publieksprijs.

De boeken van Saskia lenen zich, met name door de herkenbare situaties, goed voor een verfilming. Denk aan echtscheidingen, decadentie, overspel, haat, nijd, botox en moederschap. Terug naar de kust en De eetclub werden tot film bewerkt en van Nieuwe buren werd voor RTL4 een 10-delige televisieserie gemaakt. Grote namen als Linda de Mol, Katja Schuurman, Thijs Römer en Daan Schuurmans spelen hierin een hoofdrol.

In 20017 schreef Saskia ter gelegenheid van de maand de crime passionel Afgunst. In februari 2009 kwam haar boek De verbouwing uit. Dit boek verkocht goed maar niet alle recensies waren lovend. Maar de naam Saskia Noort was al gevestigd en de echte fans waren sowieso enthousiast. Eind 2013 verscheen Debet, het vervolg op De eetclub.

Privé
Saskia woont in Amsterdam, maar heeft ook een huis op het Spaanse eiland Ibiza, waar ze geregeld is om in alle rust te schrijven. Ze is een single mom en heeft twee kinderen: Mathieu en Julia.

Op 3 augustus 2014 zat ze bij Wilfried de Jong aan tafel bij Zomergasten.
 • Naam
 • Saskia Noort 
 • Geboortedatum
 • 13-4-1967 
 • Nationaliteit
 • Nederlands 
 • Genres
 • Literatuur, Romans, Thrillers, Kinderboeken 
 • Prijzen
 • Prix SNCF
 • Uitgeverij
 • Lebowski, Ambo|Anthos, Dwarsligger
 • Social
 •  

Het was midden in de nacht toen Michel mij zachtjes wakker schudde en slaapdronken mompelde dat de telefoon ging. Ik kreunde, duwde mijn hoofd dieper in het kussen, hopend dat het rinkelen op zou houden, waarna langzaam het besef doordrong dat telefoongerinkel midden in de nacht doorgaans betekent dat er iets vreselijks is gebeurd. Ik knipte mijn nachtlampje aan en keek op de wekker. Het was drie uur. Het gerinkel stopte. Michel zei dat we maar weer moesten gaan slapen. Het was waarschijnlijk een of andere gek, verkeerd verbonden, zoiets.

Saskia Noort - De eetclub (p. 15)

Saskia Noort

'Ik weet wat ik waard ben, ook in de thrillerwereld.'

Suggesties

Meest recente boeken