Profiel

Youp van 't Hek

Youp van 't Hek

Youp van 't Hek wordt op 28 februari 1954 in Naarden geboren als Joep (Joseph Jacobus Maria) van 't Hek. Van 't Hek is een Nederlands cabaretier en columnist voor het NRC Handelsblad.

Hij is het zevende en daarmee het op een na jongste kind van zijn Amsterdamse ouders. Er is thuis veel aandacht voor muziek. Vader, directeur van een beleggingsmaatschappij, is een groot operaliefhebber, maar ook het vaderlandse cabaret is rijk vertegenwoordigd in zijn platencollectie. Met jongere broertje Tommie, die later bekend zal worden als hockey-international en hockey-coach en die inmiddels een bekend sportverslaggever is, draait Joep deze platen grijs. Zoals zijn broertje ervan droomt hoe een vol stadion hem onthaalt, zo hoort Joep het applaus voor Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans en hij ziet zichzelf in een volle schouwburg opkomen.

Van 't Hek bezocht in zijn schooljaren het toenmalige internaat Hageveld, maar werd daar na drie maanden van verwijderd wegens onredelijk gedrag. Met veel moeite slaagde Van 't Hek uiteindelijk voor zijn mavo-diploma. In zijn programma Schreeuwstorm (2006) vertelde hij dat zijn liefde voor cabaret op 17 december 1963 begon in Naarden, toen hij met zijn ouders naar een show van Toon Hermans in Carré ging.

In 1973 richt hij samen met Debby Petter ( toen zijn vriendin, nu zijn vrouw) Cabaret NAR op. In 1977 kreeg NAR enige bekendheid.Zijn echte doorbraak kwam in 1983 met Man vermist, het achtste en laatste Cabaret NAR-programma, maar eigenlijk een verkapte solovoorstelling. Daarna zorgden met name Van 't Heks conferences Hond op het IJs (1988) en zijn Oudejaarsconference in 1989 voor een doorbraak. Van 't Hek maakte achttien soloprogramma's waarvan zes oudejaarsconferences (1989, 1995, 1999, 2002, 2005 en 2008).

In 2010 schreef en zong Van 't Hek samen met Guus Meeuwis het WK-lied Majesteit in NOS Studio Sportzomer in Zuid-Afrika, ter gelegenheid van de halve finale van het WK Voetbal 2010 van Nederland tegen Uruguay.
  • Naam
  • Youp van 't Hek 
  • Genres
  • Literatuur, Kinderboeken, Kunst & cultuur, Cadeauboeken, Luisterboeken 
  • Uitgeverij
  • Thomas Rap, Bezige Bij, De, Leopold