De verslavende magie van boekenseries

Series zijn verslavend. Je merkt het bij tv-series (hoeveel mensen missen niet geregeld hun broodnodige nachtrust omdat ze tóch nog een aflevering kijken), maar ook boekenseries kunnen ervoor zorgen dat je je avond aan avond afsluit voor je omgeving. Dat je je telefoon weglegt, de gordijnen dichtdoet en weer te laat gaat slapen.

Lisanne van Unen - Content Marketeer BookSpot

boekenseries

Vroeger verslond ik de Harry Potter-boeken. Ik was he-le-maal gek van die magische wereld. En hoe spannend was het als er weer een nieuw deel uitkwam? Dat bood direct reden om de eerdere delen nog eens te herlezen. Als Harry Potter geen serie was geweest, had het me nooit zo kunnen grijpen. Dan was ik na een paar uur klaar geweest, terwijl ik nu jarenlang opgroeide met Harry, Ron en Hermelien aan mijn zijde. Soms mis ik dat gevoel van pure leesverslaving – want ik vind de boeken van Peter Buwalda of Bart van Loo heel mooi; tóch voelt het anders. Tot ik de Zeven Zussen ontdekte.

En nu ben ik verslaafd, net zoals half Nederland.

De immens populaire zussen

Ik weet het, ik ben er laat mee – maar de boeken van Lucinda Riley bleven de bestsellerlijsten domineren, waardoor ik vond dat ik toch moest weten waar het over ging. En dat heb ik geweten. Ik ben inmiddels in deel drie (Schaduw) en ja – ik kan niet wachten om vanavond verder te lezen. Dat had ik niet helemaal in het begin. Deel 1 las ik omdat ik vond dat ik moest, maar tegen het einde wilde ik zó graag weten hoe het verder ging met de andere zussen, dat ik in deel 2 begon. En nu ben ik verslaafd, net zoals half Nederland.

Verslavende thrillers

Het was niet de eerste serie die me hierover deed nadenken. Toen ik vorig jaar Karin Slaughter interviewde over haar nieuwe boek ‘Laatste weduwe’, had ik een probleem. Het manuscript van het boek was nog niet af. Omdat dit het nieuwe deel in de serie rondom Will Trent en Sara Linton is, leek het me slim om wat eerdere delen uit de serie te lezen. Dat bleek gevaarlijk, want ik bleef maar doorlezen. Zes boeken later (in slechts een paar weken), bleek het manuscript toch op tijd af, zodat ik ook die nog kon lezen. Maar het maakte niet uit: wat had ik genoten! Het voelde alsof ik de hoofdpersonen persoonlijk kende, juist omdat ik ze in zo veel verschillende situaties meemaakte.

Karin Slaughter is niet de enige thrillerschrijfster die zich aan de series waagt: veel sterke thrillers zijn onderdeel van een serie. Als ik tijdens een vakantie even lekker in een boek wil duiken waarbij ik makkelijk door kan lezen, dan pak ik al jaren geregeld een boek van David Baldacci. Hij heeft verschillende series op zijn naam staan, stuk voor stuk vol actie. Nog een tip: de steengoede boeken rond inspecteur Helen Grace van M.J. Arlidge. Elk boek deed onze thrillerexperts weer huiverend, maar enthousiast, vragen om een volgend deel.

De fijnste boekenseries

Natuurlijk zijn er ook buiten het thrillergenre mooie boekenseries. Denk aan de Napolitaanse romans van Elena Ferrante, of de Reiziger-serie van Diana Gabaldon. Bij die laatste kun je, naast doorlezen (er zijn inmiddels 8 delen) ook doorkijken, want de Outlander-serie is op de boeken gebaseerd. Nog zo’n fijne combinatie van tv en boek: The Witcher. Velen raakten al verslaafd aan de serie op Netflix, maar er bestaat een hele reeks boeken en korte verhalen over Geralt van Rivia, geschreven door Andrzej Sapkowski. En wist je dat er een prequel uitkomt van de Hongerspelen-boeken? De ballade van slangen en zangvogels verschijnt op 19 mei 2020. Reden om ook die boekenserie nu alvast opnieuw te bingen.

Ik ben in ieder geval blij dat ik boekenseries herontdekt heb. Want hoe fijn is het om verslaafd te zijn aan iets dat goed voor je is? Aan iets waar je vele uren mee kan doorbrengen? Totdat je het laatste deel hebt bereikt. Laten we dat maar even vergeten.

Wat is jouw favoriete boekenserie? Laat het ons weten op Instagram.