Drakensteyn, droomkasteel is het op ware feiten gebaseerde verhaal van het turbulente huwelijk van het kokette echtpaar Minnie en Anton Mandemaker, de eerste, maar kortstondige kokkin en butler van kasteel Drakensteyn.

De roman is gebaseerd op de memoires van Minnie en speelt zich af achter de schermen van het sprookjeskasteel, voornamelijk beneden in de keuken, waar roddels over zowel vorsten als lakeien onbeschroomd worden uitgewisseld. Het verhaal scheert langs bekende historische feiten, zoals de eerste schuchtere ontmoetingen tussen prinses Beatrix en de hooghartige Duitser Claus von Amsberg, de totstandkoming van hun omstreden huwelijk en hun legendarische bruiloft in Amsterdam.
Als de kersverse prins eenmaal op het kasteeltje woont, ontpopt hij zich tot een steeds grilliger huistiran. Vooral de butler krijgt het te verduren en hij verliest zich in drank en een ongezonde bewondering voor een getrouwde pianiste.

Wanneer een dag na het huwelijk van Margriet en Pieter van Vollenhove in januari 1967 de alom geliefde jachtmeester Jacob Knap op mysterieuze wijze verongelukt, volgt een dramatische ontknoping. Drakensteyn, droomkasteel is te lezen als een wraakdocument, maar bovenal als het hartverscheurende verslag van een vrouw die de schone schijn verkoos boven haar verdriet.

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis