Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer
Filters

Filters

  • Meer Levertijd  
  • Meer Recent  

Kader Abdolah

Kader Abdolah (Iran, 1954) studeerde natuurkunde in Teheran en zat in de redactie van een ondergrondse krant totdat hij gedwongen werd zijn land te ontvluchten. Hij verblijft sinds 1988 in Nederland.

Zijn eerste verhalenbundel, De adelaars, werd bekroond met het Gouden Ezelsoor, de prijs voor het bestverkochte debuut. De roman De reis van de lege flessen (1997) werd door NRC Handelsblad ‘een meesterwerk’ genoemd. Later volgden de romans Spijkerschrift en de bestseller Het huis van de moskee (2005). In 2008 verscheen de dubbelpublicatie De Koran/De boodschapper, die genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Ook zijn latere romans, zoals De koning, Papegaai vloog over de IJssel en recentelijk Salam Europa! werden lovend ontvangen. Het laatste boek behaalde een plek op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017. Daarnaast publiceerde Abdolah vier bundels met columns uit de Volkskrant.

Lees meer

Judith Visser

Judith Visser (1978) staat bekend om haar edgy thrillers, die steevast lovend worden onthaald. Ze debuteerde met Tegengif, en in 2012 verscheen Zeemansbruid. In 2008 werd haar thriller Stuk genomineerd voor de Gouden Strop. Dit voorjaar verscheenVreemden in de nacht.

Lees meer

Hendrik Groen

Hendrik Groen is een groot mysterie. Wie is Hendrik Groen, de auteur van de dagboeken “Pogingen om het leven te veranderen”, “Pogingen iets van het leven te maken” en “Zolang er leven is”?

Over die vraag wordt in sommige letterkundige kringen flink gediscussieerd. Het ligt blijkbaar niet voor de hand dat de ironische bespiegelingen over ouderdom uit de pen komen van iemand die zich nooit eerder heeft geroerd. Het dagboek begon op de site van het internettijdschrift Torpedo, en vrijwel iedereen die wel eens wat voor dat tijdschrift schreef, is ‘verdacht’: A.L. Snijders, Nico Dijkshoorn, Marcel van Roosmalen om er maar een paar te noemen. Maar ook namen als Bert Keizer, Sylvia Witteman en Peter de Smet staan op de kandidatenlijst.

Lees meer

Saskia Noort

Een meisje uit Bergen
Saskia Noort is geboren in het Nederlandse kustplaatsje Bergen, Noord Holland. Ze deed de havo en studeerde daarna Journalistiek & Theaterwetenschap. Sinds begin jaren ‘90 werkte ze als ze als redacteur voor een aantal bekende magazines waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu en later LINDA.

In 2003 debuteerde Saskia met de literaire thriller Terug naar de Kust. Het boek speelt zich af in haar geboorteplaats Bergen. Het werd direct een enorme hit en er werden er meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. Saskia zette hiermee ook het fenomeen literaire thriller op de kaart, iets wat daarvoor niet zo bekend was in Nederland. Sindsdien behoort ze tot de absolute top van Nederlandse schrijvers en verkocht ze ruim 3 miljoen boeken.

Saskia is geen moordenares en kan ook niet zingen
Vaak wordt aan Saskia Noort de vraag gesteld of haar boeken autobiografisch zijn. Maar niets is minder waar. Immers, Saskia heeft nog nooit iemand vermoord, nog nooit aan partnerruil gedaan en ze gebruikt geen drugs en kan ook niet zingen. Iets wat we wel terugzien in haar thrillers. Als schrijver moet je je verplaatsen in je personages. Je kunt hen laten doen wat je zelf niet durft.En hoe schrijf je eigenlijk een boek? Volgens Saskia Noort kun je het vergelijken met een zwangerschap. Eerst heb je de conceptie, dat is het idee. Dan moet je researchen en de karakters bepalen, dat is de zwangerschap. En dan komt het eruit, de bevalling. Dit proces neemt gemiddeld geen 9 maanden maar een jaar in beslag. De boeken van Saskia Noort zijn spannend, maar altijd herkenbaar.

Nominaties
Na het succes van Terug naar kust verscheen in 2004 haar tweede thriller: De eetclub. Voor beide boeken werd ze genomineerd voor De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. En het succes hield niet op want ook Nieuwe buren (2006), Afgunst (2007), De verbouwing (2009), Koorts (2011) en Debet (2013) werden genomineerd voor De Gouden Strop en de NS Publieksprijs.

De boeken van Saskia lenen zich, met name door de herkenbare situaties, goed voor een verfilming. Denk aan echtscheidingen, decadentie, overspel, haat, nijd, botox en moederschap. Terug naar de kust en De eetclub werden tot film bewerkt en van Nieuwe buren werd voor RTL4 een 10-delige televisieserie gemaakt. Grote namen als Linda de Mol, Katja Schuurman, Thijs Römer en Daan Schuurmans spelen hierin een hoofdrol.

In 20017 schreef Saskia ter gelegenheid van de maand de crime passionel Afgunst. In februari 2009 kwam haar boek De verbouwing uit. Dit boek verkocht goed maar niet alle recensies waren lovend. Maar de naam Saskia Noort was al gevestigd en de echte fans waren sowieso enthousiast. Eind 2013 verscheen Debet, het vervolg op De eetclub.

Privé
Saskia woont in Amsterdam, maar heeft ook een huis op het Spaanse eiland Ibiza, waar ze geregeld is om in alle rust te schrijven. Ze is een single mom en heeft twee kinderen: Mathieu en Julia.

Op 3 augustus 2014 zat ze bij Wilfried de Jong aan tafel bij Zomergasten.

Lees meer

Paolo Giordano

In januari 2008 verscheen in Italië De eenzaamheid van de priemgetallen, de debuutroman van de vijfentwintigjarige natuurkundige Paolo Giordano. De reacties in de Italiaanse pers waren lovend, Giordano werd unaniem ontvangen als het grootste nieuwe literaire talent van de afgelopen jaren en de vertaalrechten werden verkocht aan verschillende internationale uitgevers.Intussen zijn ook de filmrechten verkocht aan producer Mario Gianani, die onlangs samen met regisseur Saverio Costanzo de film In memoria di me maakte en op dit moment werkt aan Vincere, de nieuwe film van Marco Bellocchio.
In juli 2008 ontving Giordano de ultieme bevestiging van zijn literaire talent in de Premio Strega. Met zijn vijfentwintig jaar is Giordano de jongste winnaar ooit van deze belangrijkste Italiaanse literaire prijs. Paolo Giordano (Turijn, 1982) is op 11 februari 2010 gepromoveerd in de natuurkunde.

Lees meer