Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Historische literatuur

Leven in het hier en nu. Belangrijk. Maar dat wil niet zeggen dat je niet even mag wegdromen. Met historische literatuur, bijvoorbeeld. Herontdek de mooiste klassiekers. Beleef lang vervlogen tijden. Waan je in de wereld van je grootouders. Je overgrootouders. Of je zelfs je betovergrootouders. Laat je meeslepen met de belangrijkste historische gebeurtenissen. Van hier. Of een heel ander continent. Bekijk hier ons aanbod historische boeken.

Historische literatuur - boeken die geschiedenis schrijven

Deze boeken hebben geschiedenis geschreven. Letterlijk. En die willen we je niet onthouden. Daarom vind je hier historische klassiekers van onze wereldliteratuur. Lang geleden geschreven. Of juist pas uitgegeven, maar nu al een hit. We zetten ze allemaal op een rijtje. Meer dan vijftien pagina’s lang. En ze zijn allemaal even goed. Want wij vinden het boek op plek één niet beter dan de honderdste titel. Maar dat mag jij wél vinden. Heb je al een favoriet? Filter maar eens op best verkocht, best beoordeeld of verschijningsdatum. Je gaat ‘m zeker vinden. Veel leesplezier!

Filters

Filters

Geert Mak

De Nederlandse auteur Geert Mak combineert in zijn werk literatuur met geschiedenis. In 1992 debuteerde hij met De engel van Amsterdam, gevolgd door Een kleine geschiedenis van Amsterdam. Zijn meest populaire boek, De eeuw van mijn vader verscheen een paar jaar later. Hierin stond zijn eigen familiegeschiedenis centraal, die hij aan de hand van bewaarde brieven, ansichtkaarten en interviews onderzocht en beschreef. Van deze bestseller werden een half miljoen exemplaren van verkocht.

Voor NRC Handelsblad reisde hij twaalf maanden door Europa. Dat werd een bijzonder reisverslag, dat uiteindelijk in boekvorm verscheen. Geert Mak heeft verschillende grote prijzen gewonnen, zoals de Henriëtte Roland Holstprijs, het beste boek van het jaar en de Publieksprijs. In 2007 schreef hij het Nationale Boekenweekgeschenk en hij ontving een eredoctoraat van de Open Universiteit Heerlen voor zijn verdiensten op het gebied van geschiedschrijving. In 2016 werd het succesvolle De levens van Jan Six, een familiegeschiedenis, uitgebracht.

In 2017 won Geert Mak de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs. “Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa”, aldus de organisatie van de prijs.

Lees meer

David Mitchell

De romans van David Mitchell (1969) verschijnen wereldwijd. DroomNummerNegen, Wolkenatlas en De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet werden allemaal genomineerd voor de Man Booker Prize. De laatste titel stond wekenlang op bestsellerlijsten in binnen- en buitenland.

Lees meer

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky (1946) woont in Zürich en Frankrijk. Lewinsky heeft jarenlang gewerkt als dramaturg, regisseur en redacteur; hij schrijft romans, toneelstukken en televisiescripts. Zijn boeken worden vertaald in het Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Zweeds, Chinees en Deens. Met Het lot van de familie Meijer, waarvan in Nederland ruim 300.000 exemplaren zijn verkocht, sleepte hij in Frankrijk de Prix du meilleur livre étranger in de wacht. Voor zijn roman De verborgen geschiedenis van Courtillon ontving hij de prijs van de Zwitserse Schillerstichting. In oktober 2012 verscheen Terugkeer ongewenst, het deels waargebeurde, deelse fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn.

Lees meer

Hilary Mantel

Hilary Mantel (1952, Derbyshire) heeft inmiddels een uitpuilende prijzenkast. Twee keer won ze de Man Booker Prize, voor Wolf Hall en Het boek Henry. Maar ook de Walter Scott Prize, de Costa Boek Book of the Year, de Orange Prize, onder andere. Met spanning wordt over de hele wereld uitgekeken naar het derde deel over Cromwell, De spiegel en het licht, waarvan de Nederlandse editie naar verwachting in 2018 bij Uitgeverij Atlas Contact zal verschijnen.

Lees meer

Simone van der Vlugt

Ze studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam. Zag het levenslicht in 1966. In Hoorn. Groeide uit tot een van vaderlands’ grootste thrillerschrijfsters. Internationaal doet ze het ook goed, want haar spannende verhalen zijn in meerdere landen vertaald. Kijk dus niet gek op als je haar oeuvre ineens in een boekhandel-etalage ergens down under ziet staan. En ook onze buurlanden zijn fan van haar soms angstaanjagende pen. Wie zich in multitalent Van der Vlugt verdiept leert al gauw dat ze veel meer genres beheerst. Zo schrijft ze heerlijke historische romans. Voor zowel volwassenen als kinderen.

Lees meer