Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Historische thrillers

De geschiedenis tot leven gebracht. Of boeken die op basis van het verleden een hedendaags verhaal te vertellen. Over eeuwenoude tradities. Onthutsende gebeurtenissen uit een duister verleden. Helden en rivalen. Wereldleiders. Koningen. Goden. Dictators. Samenzweerders. En alles daartussen. Over menselijke emoties en beslissingen die letterlijk geschiedenis schrijven. Schitterende mysteries. Verteld alsof je er zelf onderdeel van uitmaakt. Kleurrijk, levendig en razend spannend omschrijven zij het onheilspellende noodlot. Historische thrillers. Wij zijn er dol op. Het verleden zal nooit meer hetzelfde zijn. Hier vind je onze complete collectie.

Historische thrillers - levendig lesje geschiedenis

Als lezer word je bij de hand genomen. Vlot word je door een lesje geschiedenis geleid. Maar niet op de manier zoals je die nog uit je schoolboeken kent. Feiten en fictie gaan naadloos in elkaar over. Gaan hand in hand met een panorama van menselijke emoties. Liefde en haat. Trouw en verraad. Hoop en vertwijfeling. Dit zijn historische thriller boeken om in weg te duiken. Met alle elementen die je je maar kunt wensen. Avontuur, moed en onverschrokkenheid. Spectaculair én dramatisch. Hier vind jij je nieuwe, favoriete verhaal. Heb jij het al gevonden? Laat het ons weten als we kunnen helpen. We adviseren graag.

Filters

Filters

  • Meer Levertijd  
  • Meer Serie  

Dan Brown

Fact fictie
Dan Brown is een wereldberoemde Amerikaanse thriller schrijver. Je kent hem van bestsellers als De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie (beide verfilmd met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrol), de Delta Deceptie, Het Verloren Symbool, Inferno en in 2017 Oorsprong.

Zijn boeken behoren tot het ‘faction’ genre waarin een zelfbedacht verhaal verweven wordt met historische gebeurtenissen. Hierin lopen feiten (fact) en fictie (fiction) door elkaar, waardoor voor de lezer niet meer duidelijk is wat echt gebeurd is en wat niet.

Het leven van Dan voor De Da Vinci Code
Vader Brown was wiskundige en moeder Brown was een getalenteerd kerkmusicus. Hierdoor werd Dan in zijn prille jeugd al omringt door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Vader Richard had de gewoonte om de kerstcadeaus te verstoppen, de kinderen konden ze alleen vinden door raadsels op te lossen en codes te kraken.

Kleine Dan groeide op tussen de rijkeluiskinderen op de campus van de Phillips Exeter Academy, een zeer prestigieuze privé kostschool in Amerika. Daarna studeerde hij Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College in Massachusetts en haalde in 1986 zijn diploma. Hij studeerde ook nog in Sevilla, Spanje. (Spanje staat centraal in zijn boek Oorsprong, het 5e deel van van de spannende Robert Langdon-serie).

Maar met zijn carrière wilde het nog niet echt lukken. Hij verdiende de kost door Spaanse les te geven in Californië en trad op als popzanger. Ook gaf hij, net als papa, enige tijd Engelse les aan de Phillips Exeter Academy. Hij ontmoette de 12 jaar oudere kunsthistorica Blythe Newlon en ze trouwden. Ondertussen had Dan Brown 2 geflopte boeken op zijn naam staan. Zijn vrouw Blythe haalde hem over om het nog 1 keertje te proberen. Ze hielp hem met de research en het plot. En zo ontstond in 2004 De Da Vinci Code. Een boek dat in no time het best gelezen boek van de wereld zou worden, op de Bijbel na.

Religieuze symboliek
In De Da Vinci Code lezen we over de zoektocht naar de Heilige Graal. Hoogleraar religieuze symboliek Robert Langdon en cryptologe Sophie Neveu ontdekken dat achter dit symbool een groot geheim van de christelijke kerk schuil gaat. Het boek stond in talrijke landen (waaronder België en Nederland) maandenlang op de bestsellerlijsten. Er werden 60,5 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 44 talen vertaald.

Succesreeks
De Da Vinci Code werd in 2006 verfilmd door regisseur Ron Howard. Tom Hanks en Audrey Tautou spelen hoofdpersonages Robert Langdon en Sophie Neveu. Critici waren niet heel lovend over de film maar hij bracht toch 750 miljoen dollar op. Leuk detail is dat Dan Brown en zijn vrouw zelf als figurant in de film te zien zijn. Brown componeerde zelf een deel van de filmmuziek en is te horen als zanger.

Ook het boek Het Bernini Mysterie werd verfilmd en werd in mei 2009 uitgebracht in de bioscoop met opnieuw Tom Hanks in de hoofdrol. In oktober 2016 verscheen de verfilming van zijn boek Inferno in de bioscopen. Van de boeken van Dan Brown werden tot dusverre al meer dan 220 miljoen exemplaren verkocht.

Robert Langdon
Dan Browns meest bekende personage is Robert Langdon, een hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard. Beiden zijn op 22 juni 1964 in Exeter (New Hampshire, Verenigde Staten) geboren. Op 7-jarige leeftijd viel Robert Langdon in een waterput, waardoor hij aan claustrofobie lijdt, iets wat soms tegen je kan werken op bizarre wereldwijde zoektochten naar geheime codes.

De Bestsellers van Dan Brown zijn Angels & Demons (2000, Het Bernini mysterie), The Da Vinci Code (2003, De Da Vinci code), The Lost Symbol (2009, Het verloren symbool), Inferno (2013, Inferno) en Oorsprong (2017, Origin).

Lees meer

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason (Reykjavík, 1961) heeft de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Scandinavië en Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige schrijver twee keer op rij gewonnen. In 2005 werd hem zelfs de CWA Gold Dagger Award toegekend, de grootste prijs voor het genre in de wereld. Van Indridasons boeken werden wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn het bestsellers. In de jaarlijkse thrillergids van Vrij Nederland kregen twee van zijn boeken het maximale aantal van vijf sterren toebedeeld.

Lees meer

Andrew Gross

New York Times-bestsellerauteur Andrew Gross leerde het schrijversvak van niemand minder dan James Patterson, met wie hij samen zes thrillers schreef. Inmiddels is hij internationaal ook uiterst succesvol met zijn solothrillers, waarvan Code Blauw, Valse lading en Dodelijke gok inmiddels ook in Nederland verschenen.

Lees meer

Philip Kerr

Philip Kerr (1956) werd geboren in Edinburgh, en woont met zijn gezin in Londen. Zijn vaste hoofdpersoon Bernie Gunther maakte zijn eerste opwachting in de Berlijnse trilogie. Kerr schreef vervolgens De een van de ander, Een stille vlam en Als de doden niet herrijzen, die met prijzen en lof werden overladen. Zo werd De een van de ander in 2007 door zowel de Volkskrant als NRC Handelsblad verkozen tot beste thriller van het jaar; weekblad Vrij Nederland verkoos Als de doden niet herrijzen in 2010 tot VN-thriller van het jaar. Grijs verleden verscheen in maart 2011. Alle Bernie Gunther-thrillers zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

Lees meer

Robert Harris

Robert Harris (1957) studeerde in Cambridge en werkte als politiek verslaggever onder meer bij de BBC en The Observer. Hij verwierf internationale faam met zijn romans Vaderland, Enigma, Archangel en Pompeii. Recentelijk verschenen Imperium en Geest. Het laatste boek wordt verfilmd door Roman Polanski. Wereldwijd zijn er ruim tien miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Tijdens het premierschap van Tony Blair was Harris lange tijd een graag geziene gast op 10 Downing Street.

Lees meer