Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Psychologische thrillers

Bedwelmende boeken. IJzingwekkende plots. Meesterlijke verhaallijnen. Thrillersensaties, mogen we zeggen. We hebben het natuurlijk over psychologische thrillers. Dat zijn méér dan simpelweg spannende boeken. Denk levensechte karakters. Intrigerende gedachtegangen. Verhalen boordevol manipulatie. Machtsspelletjes. Of mentale bedreiging. Je wilt niet stoppen met lezen. Langzaamaan vallen alle stukjes als een puzzel in elkaar. Spoor jij de dader op? Spanning tot het einde. Wat een pageturner! Mysterie opgelost? Geen zorgen. Er is nog een hele collectie. En die is de moeite waard.

Psychologische thrillers - in één ruk uitlezen. Keer op keer.

Je wordt meegezogen in gedetailleerd beschreven personages. Maakt de gebeurtenissen mee alsof je er zelf onderdeel van bent. Even ben je niet hier. Jij bent nu de inspecteur. Na de eerste bladzijde weet je dat je dit boek moet uitlezen. En leest het in sneltreinvaart uit. Herkenbaar? Voor ons wel. Kijk jij ook elke keer uit naar zo’n nieuwe topper? Dan hebben we nieuws voor je. Hier ga je ze vinden. Keer op keer. Kijk maar eens rond. Advies of hulp nodig? Vraag het ons gerust. We weten er alles over.

Filters

Filters

  • Meer Levertijd  

Stephen King

Meer dan 200 verhalen heeft hij op zijn naam staan, maar het meest bekend is Stephen King (Portland, 1947) door zijn ijzersterke horror- en fantasyboeken. Zijn eerste succes was de roman Carrie, in 1974, en sindsdien zijn alle titels wereldwijde bestsellers. Veel van zijn boeken zijn ook verfilmd. The Shining bijvoorbeeld, met Jack Nicholson als gekwelde schrijver. Maar ook publiekslieveling The Green Mile, over de uitzonderlijke gevangene John Coffey.

Vanwege zijn veelzijdigheid en verteltalent heeft Stephen miljoenen fans. Terecht dus dat hij in 2015 de prestigieuze National Medal of Arts (NEA) kreeg uit handen van Barack Obama. De NEA’s zijn de hoogste onderscheiding die een kunstenaar kan krijgen voor zijn bijdrage aan de schone kunsten in de Verenigde Staten.

Kings fans zijn trouwens nog lang niet uitgelezen, want hij brengt zo ongeveer elk jaar een nieuw boek uit. Een kleine greep uit de mooie boeken die hij eerder uitbracht: Wisseling van de wacht (End of Watch), De eerlijke vinder (Finders Keepers) en Sleeping Beauties.

Lees meer

Karen Rose

Spanning, romantiek en een flinke dosis seks. Deze ingrediënten stopt auteur Karen Rose in al haar romantische thrillers. Karen maakte een behoorlijke carrièreswitch: ze werkte als chemicus in de levensmiddelentechnologie. Eigenlijk is ze dankzij haar vliegangst gaan schrijven. Om de vele vluchten voor haar werk door te komen, begon Karen meer te lezen. Haar man moedigde haar aan om ook zelf te gaan schrijven. En de rest is geschiedenis: de thrillers van Karen Rose worden inmiddels uitgegeven in onder andere Duitsland, Japan, Nederland en natuurlijk de Verenigde Staten.

Lees meer

Harlan Coben

Coben als reisleider
Harlan Coben werd geboren in een Joodse familie in Livingston, Montana. In zijn jeugd werd hij omringd door boeken. De muren van de woonkamer van de familie Coben waren 1 grote boekenkast, gevuld met van alles en nog wat. Vader Coben had een reisbureau en Harlan ging er na zijn studie Politieke Wetenschappen aan de slag. Hij maakte furore als reisleider aan de Spaanse costa’s en deed daar zóveel inspiratie op, dat hij besloot er een roman over te schrijven. Deze eerste roman werd niets maar vanaf dat moment was zijn schrijversvlammetje aangewakkerd.

Alle belangrijke thrillerprijzen
Inmiddels is Harlan Coben is wereldwijd bekend Amerikaanse thrillerschrijver en zijn zijn boeken gepubliceerd in meer dan 43 talen. Zijn boeken zijn toegankelijk en lezen lekker weg. Hij is de eerste die alle belangrijke thrillerprijzen wint. Dat zijn de Edgar Award, de Shamus Award én de Anthony Award. Deze prijzen won hij in 1996 met Vals spel (Anthony Award voor Beste oorspronkelijke paperback), in 1997 won hij met Vermist de Shamus Award én de Edgar Award en in 1998 won hij met Ontwricht de Barry Award. Coben was in zijn beginjaren bekend om zijn boeiende beeldspraak. Een stem is bij Harlan niet gewoon zwoel, maar is 'als warme siroop op zondagse pannenkoeken'.

Speurneus Myron Bolitar
In een flink aantal boeken staat sportmakelaar en speurder Myron Bolitar centraal. Samen met zijn zakenpartner Win lost hij vermissingen en moorden op. Myron is een lange kerel van 193 cm en speelt basketbal. Hij komt uit voor de Boston Celtics en draagt rugnummer 34. Basketbal is zijn lust en zijn leven maar als hij op een dag zijn knieschijf breekt is het uit met de pret. Myron Bolitar besluit een firma op te richten die de belangen behartigt van topsporters: MB SportsReps. Bolitar stort zich er helemaal in en komt zodoende hier en daar nog wel eens een duister zaakje op het spoor.

Het grote succes en een kopje warme choco
Protagonist Myron Bolitar is van Joodse afkomst, net als zijn founding father Harlan Coben. Coben had eerst de naam Moszkowicz als achternaam had bedacht maar dat mocht niet van zijn uitgever. Het zou té joods klinken. Ook had Cohen graag wat meer op zijn held Myron willen lijken. Volgens eigen zeggen is Myron grappiger, een betere basketballer en is hij meer gevat. Of Coben net zo vreselijk dol is op warme chocolademelk als held Myron weten we helaas niet. Feit is dat Myron Bolitar verantwoordelijk is voor het grote succes van Harlan Coben. Elk nieuw boek komt steevast op nummer 1 binnen op de New York Bestseller list.

Myron Bolitar op volgorde
De boeken met Myron Bolitar kun je het beste op volgorde lezen:: Deal Breaker (1995, Vals spel), Drop Shot (1996, Tegenwerking), Fade Away (1996, Vermist), Black Spin (1997, Ontwricht), One False Move (1998, Foute boel / Schijnbeweging), The Final Detail (1999, Klein detail / Schaduwleven), Darkest Fear (2000, Oud zeer / Laatste kans), Promise Me (2006, Eens beloofd), Long Lost (2009, Verloren), Live Wire (2011, Levenslijn) en Home (2016, Naar huis). Ook verscheen er nog een trilogie over Mickey Bolitar, de neef van Myron. De boeken met de heren Bolitar zijn spannend en grappig.

Ook standalones
Naast de boeken over Myron en Mickey Bolitar schrijft Coben ook standalones en ook dat doet hij niet slecht. In 2001 verscheen Niemand vertellen en deze werd direct voor 3 prijzen genomineerd. In 2010 kwam de echte knaller voor Cohen. Met Levenslijn bemachtigde hij de RBS International Prize for Crime Writing, de allergrootste prijs in de wereld van misdaadboeken. Veel eer en geluk en daarbij 125.000 dollar op je bankrekening.

Coben is naast schrijver ook de bedenker en executive producer van verschillende televisieseries waaronder Safe op Netflix met Michael C. Hall, bekend van de Netflix hit Dexter.

Coben woont in Ridgewood, New Jersey met zijn vrouw Anne Armstrong en hun vier kinderen.

Lees meer

Samuel Bjork

Samuel Bjørk (1969) is een romancier, toneelschrijver en singer-songwriter afkomstig uit Oslo. Zijn thrillerdebuut Ik reis alleen uit 2013 werd een fenomenaal succes. Bjørk werd onder andere genomineerd voor de Noorse Boekverkopers Award. In 2016 werd Bjørk voor het boek De doodsvogel onderscheiden met een Hebban Award voor het beste thrillerboek van het jaar. Hiermee liet Bjørk gerenommeerde auteurs als Karin Slaughter en Nicci French achter zich.

Lees meer

Nicci French

Brits echtpaar
Nicci French is zoals je waarschijnlijk wel weet een samentrekking van mevrouw Nicci Gerrard en meneer Sean French. Ze schrijven samen en zijn getrouwd. Al jaren staan ze met hun thrillers op internationale bestsellerlijsten. Alleen al in Nederland verkochten ze 6 miljoen boeken.

Sean French werd geboren in Bristol, Nicci Gerrard in Worcestershire. De twee zijn getrouwd in 1990 en hebben samen 2 dochters. Nicci had al 2 kinderen uit een eerder huwelijk. Alhoewel Nicci en Sean beide Engelse literatuur studeerden aan de Universiteit van Oxford, zijn ze elkaar daar nooit tegen het lijf gelopen. Dat gebeurde pas toen ze beide voor de New Statesman, een politiek cultureel magazine, in Londen werkten. Wie wie als als eerste uit vroeg voor een biertje of een bioscoopje is niet bekend, maar feit is dat ze nu samen goed zijn voor 19 psychologische thrillers. En dan aantal loopt nog op.

In 1997 kwam hun eerste boek Het Geheugenspel uit. Dat werd direct een mega succes. Daarna volgden onder andere Het veilige huis, Bezeten van mij, De rode kamer, Tot het voorbij is en Onderhuids.

Standalones versus Frieda Klein
De eerste boeken van Nicci French kun je prima los van elkaar lezen. De hoofdpersoon is altijd een moderne, jonge vrouw. Vaak wordt ze op den duur zelf slachtoffer van allerhande vreselijke praktijken. Waar ze zich uiteraard weer uit redt.

In 2011 werd deze tendens van standalones doorbroken en konden we kennismaken met het personage Frieda Klein. Een wat aparte vrouw, die volstrekt haar eigen plan trekt en ‘s nachts alleen door Londen wandelt. Maar je raakt al snel op haar gesteld. Blauwe maandag was het eerste boek in de reeks rondom deze psychoanalytica. In Blauwe maandag maak je kennis met een aantal karakters die in de boeken daarna terugkomen. Handig, want zo leer je ze steeds beter kennen. Inmiddels zijn ook de dagen-boeken Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen, Denken aan vrijdag, Als het zaterdag wordt en Zondagochtend en De dag van de doden breekt aan, verschenen. Ze worden naarmate ‘de week vordert’ steeds spannender en je leert Frieda Klein steeds beter kennen. Na het lezen van deze reeks zul je Frieda zeker missen.

Om de beurt een stukje
Nicci en Sean tikken nooit samen in quatre-mains op de laptop. Ze schrijven apart van elkaar. Sean zit in zijn schuurtje in de tuin. Nicci in haar studeerkamer. Eén van beide begint met een hoofdstuk dat vervolgens gemaild wordt naar de ander. Daarna gaat het per e-mail terug naar de oorspronkelijke schrijver, die het ook weer herschrijft. Om de beurt bewerken ze zo de verschillende hoofdstukken. Net zo lang totdat hun persoonlijke stijlen uitgewist zijn en er een derde geluid ontstaat: het geluid van Nicci French.

Lees meer