Een literaire tour de force

Elf jaar geleden publiceerde Joost Zwagerman de verhalende gedichtenbundel Roeshoofd hemelt, over de onfortuinlijke Roeshoofd, die op een kwade dag in T-Mart, een supermarkt waarin alle denkbare goederen te koop zijn en waar het woord ‘nee’ niet bestaat, per ongeluk een manisch-depressieve stoornis steelt.

Roeshoofd hemelt ontving juichende recensies, werd in korte tijd vijfmaal herdrukt, en werd bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoeck Poëzieprijs. Elf jaar later verschijnt er van Zwagerman opnieuw een gedichtenbundel met één onderwerp, één verhaal dat nu ook alle kanten uitwaaiert: Wakend over God. Echter met één in het oog lopend verschil: was de taal in Roeshoofd wild en barok, in Wakend over God heeft Zwagerman zijn taal uitgebeend en kaal geschraapt.

Wakend over God beschrijft de geloofsstrijd van een naamloos blijvend ik, die soms in zijn verbeelding, soms letterlijk, met het Opperwezen in gevecht raakt. De ik-figuur neemt bij gelegenheid de plaats van God in. Meer dan eens straft diezelfde God oudtestamentisch streng als Hij aan het bestaan van de ik-figuur twijfelt. Op andere momenten poogt de ik-figuur wanhopig maar altijd vergeefs met God in contact te komen. Weer elders moet de ‘ik’ zichzelf wapenentegen een moordaanslag, ingenieus voorbereid door God.

Wakend over God eindigt met een – gefingeerde? – geloofsbelijdenis en een sterfgeval, waarbij de dichter wijselijk in het midden laat wie van de twee ‘grootheden’, God of de verteller, nu precies overlijdt. Wakend over God bezingt in diverse toonaarden het gevecht met de Engel. Allerlei facetten van een denk- en navoelbare verhouding met God passeren de revue: verwachting, troost, woede, verbittering, loochening en uiteindelijk berusting. Maar het blijft in de bundel onbeslist wie nu precies in wiens bestaan berust.

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis