Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Vlaamse literatuur

Tom Lanoye

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur en is een van de meest gelezen Vlaamse schrijvers. Ook zijn toneelwerk (Ten Oorlog, Mamma Medea, Fort Europa) scoort hoog op binnen- en buitenlandse podia. Met zijn romans won hij twee humo’s Gouden Bladwijzers, twee Gouden Uil Publieksprijzen, De Gouden Uil Juryprijs (2003) en de Inktaap (2004). Zijn debuutroman Alles moet weg is verfilmd, en ook Kartonnen dozen en de ‘Monstertrilogie’ zijn verfilmd.

Eind 2009 verschijnt zijn roman Sprakeloos. In 2010 stond het boek op de shortlists van De Gouden Uil en de Libris Literatuur Prijs en wint het boek De Gouden Uil Publieksprijs. Ook in 2011 volop succes, want het boek wordt bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs.

In 2012 is Lanoye gevraagd het boekenweekgeschenk te schrijven. Tom Lanoye is de vierde Belg die het Boekenweekgeschenk schrijft.

Lees meer

Ivo Victoria

Ivo Victoria (1971) is geboren in Antwerpen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als zanger van de inmiddels ter ziele gegane popband Kamino bracht hij diverse albums uit en tourde hij door de Benelux. Ivo Victoria werkte bij verschillende Belgische platenmaatschappijen en was betrokken bij de organisatie van het Lowlands-festival. Tegenwoordig werkt hij als freelance projectmanager om meer tijd te kunnen maken voor zijn ware passie: schrijven.

Lees meer

Isabelle Dams

Isabelle Dams (1978) studeerde Germaanse taal- en letterkunde, en ging vervolgens aan de slag in de media. Daarnaast bouwde ze een carrière als auteur uit.
Ondertussen publiceerde ze meer dan tien titels. De roman Het Tigrameisje en de thriller Lijstjes maken bewijzen dat seks niet in al haar boeken centraal staat, maar - toegegeven - in het merendeel wel.
Als eindredacteur van Open en Bloot, een spraakmakend programma over seks en relaties, zou Isabelle zich jarenlang verdiepen in het technische aspect van seks. Het resultaat daarvan waren de boeken Open en Bloot. Het geheim van goede seks en Sex-appeal. Handboek voor stijlvolle stoeipoezen.
Maar al snel kende ze het antwoord op de vraag ‘Hoe doe ik het goed?’ als geen ander, en vond ze het hoog tijd voor wat meer erotiek, lust, sensualiteit en spannende seks. Gevolg: de erotische verhalenbundels Geil en Nog steeds geil?
Met Schaamteloos geil wil Isabelle deze reeks vervolledigen. Het perfecte trio, op papier dan toch.

Lees meer

Herman Brusselmans

Sinds het verschijnen van zijn doorbraakromen ‘De man die werk vond’ in 1985 is Herman Brusselmans één van de belangrijkste Nederlandstalige literaire auteurs. Zijn werk heeft vaak een hoog autobiografisch gehalte. Relatieproblemen, drank, seks en verveling zijn terugkerende thema’s. Buiten zijn boeken is Brusselmans bekend doordat hij regelmatig in de media verschijnt en columns schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften. Zijn provocerende uitspraken zorgen geregeld voor de nodige ophef.

Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit meer dan 70 romans, novelles, verhalenbundels en toneelstukken. Typisch zijn de grappige, absurde dialogen, de (pseudo-)autobiografische elementen en het opvoeren van Bekende Personen in totaal verzonnen situaties. Onder de baldadige humor vinden we vaak een diepere laag van weemoed, heimwee, angst en verdriet. Brusselmans schrijft literatuur die nog lang nadreunt.

Lees meer

Christophe Vekeman

Christophe Vekeman (1972) is een Gentse schrijver en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van zijn generatie in de Vlaamse letteren. Hij publiceerde vier romans, een verhalenbundel en een bundeling essays, reportages en interviews.

Publicaties in boekvorm:
- Alle mussen zullen sterven (1999, roman)
- Iedereen kan het (2001, roman)
- Wees maar niet bang (2003, verhalen)
- Een borrel met Barry (2005, roman)
- Lege jurken (2008, roman)
- Leven is werk. Essays, reportages en interviews (2009)

Sinds 11 september 2001 heeft Vekeman een wekelijkse column in De Morgen, de krant waarin hij ook het merendeel van de in Leven is werk opgenomen stukken over voornamelijk literatuur en muziek publiceerde.
In 2005/2006 was hij een vaste gast in het debatprogramma ‘Morgen beter’ op Canvas.

Vekeman is een van de meest gevraagde en gesmaakte gasten op literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Hij nam onder meer deel aan Saint-Amour, De Nachten, Zuiderzinnen, Geletterde Mensen, Nur Literatur, Lowlands, enzovoort. In Nederland maakt hij deel uit van het Nightwriterscollectief, samen met onder andere de schrijvers Kluun, Tommy Wieringa en Ronald Giphart.

Lees meer