Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer
Filters

Filters

  • Meer Serie  

Robert Galbraith

De Engelse schrijfster J.K. Rowling schrijft niet alleen onder haar eigen naam, maar ook onder het pseudoniem Robert Galbraith. J.K. Rowling werd wereldwijd bekend door de zevendelige Harry Potter-serie, gepubliceerd tussen 1997 en 2007. In totaal werden er van die reeks 450 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 200 landen. Ook de verfilmingen van de boeken waren een groot succes. Na Harry Potter schreef Joanne Rowling haar eerste roman voor volwassenen: Een goede raad. Inmiddels brengt zij dus ook boeken uit onder de naam Robert Galbraith. Zelf legt ze uit dat ze dit deed omdat ze terugverlangde naar het begin van de schrijverscarrière: werken zonder hype of verwachtingen en om ongezouten kritiek te krijgen. Zeker omdat ze weer begon met een nieuw genre, namelijk thrillers voor volwassenen. In de boeken van Robert staat veteraan Cormoran Strike als privédetective centraal. Samen met zijn assistent Robin Ellacott wordt hij bij diverse moordzaken betrokken. De BBC wil van de thrillers graag een tv-serie maken.

Lees meer

Appie Baantjer

Albert Cornelis Baantjer, beter bekend als Appie, werd op 16 september 1923 geboren op Urk. Een aantal jaar later verhuisde het gezin naar Amsterdam. Niet minder dan achtentwintig jaar is Baantjer als rechercheur verbonden gebleven aan bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Appie werd gevraagd een serie detectives op te zetten. Hij creëerde toen De Cock, de inmiddels - mede door de televisieserie met Piet Römer als De Cock - overbekende speurder met zijn ouden vilten hoedje en immer pijnlijke voeten, wars van fysiek geweld en vertrouwend op intuïtie en ervaring.

De naam 'De Cock' is gebaseerd op Den Haan, die op de Warmoesstraat werkte toen Baantjer begon te schrijven. Den Haan had in het verzet gezeten en werd daar 'Le Coq' genoemd (Frans voor 'de Haan'). Op het bureau Warmoesstraat werkte ook een jonge inspecteur die zich altijd voorstelde met 'Hock met ceekaa'. Appie voegde deze twee personen samen tot 'De Cock met ceeooceekaa', het personage dat voor een groot deel -gebaseerd was op Baantjer zelf. De Cocks assistent Vledder is genoemd naar een rechercheur die dezelfde naam droeg. Tot op het laatst kreeg Appie zijn inspiratie van de politie, en hield hij alle ontwikkelingen bij de politiekorpsen bij.

Van de boeken van Appie Baantjer werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht; een tot op heden nog steeds ongeëvenaarde prestatie voor een Nederlandse auteur. Op 29 augustus 2010 overleed de schrijver, na een kort ziekbed. Hij bleef tot het laatst vrolijk en goedlachs. Deel 70 is de laatste ‘De Cock’ van zijn hand, tegenwoordig schrijft Peter Römer de serie voort

Lees meer

Simon de Waal

Na het Spinozalyceum begon Simon de Waal (1961) zijn carriere bij de Amsterdamse politie als agent. Sinds 1986 is hij er rechercheur in de binnenstad, met als specialiteit zware misdrijven.

In 1991 werd zijn interesse voor het scenarioschrijven gewekt toen hij gevraagd werd als adviseur bij een speelfilm. Van Ben Verbong leerde hij vervolgens de basis van het vak. Sindsdien is Simon de Waal een van Nederlands meest succesvolle scenario-schrijvers: hij schreef voor de series Baantjer, Russen, Unit 13 en het vernieuwde Grijpstra & De Gier, was auteur van de film Lek (waarvoor hij een Gouden Kalf won voor het beste scenario van 2000). In 2005 ging van zijn hand de film Famous Last Words in productie, met in de hoofdrollen o.a. Katja Schuurman en Thomas Acda.

Cop vs Killer (2005) was zijn solo-thrillerdebuut waarvoor hij was genomineerd voor De Gouden Strop en De Diamanten Kogel. In 2007 verscheen Pentito. Pentito is winnaar van De Diamanten Kogel 2008 en stond op de shortlist van De Gouden Strop 2008.

De Waal publiceerde in het voorjaar van 2009 een bijzondere detective met Appie Baantjer. Beiden kennen elkaar al decennialang, als rechercheur bij de Amsterdamse politie.

Lees meer

Elizabeth George

Elizabeth George is de auteur van zestien boeken in de Inspecteur Lynley-reeks, waaronder het in 2010 verschenen Lichaam van de dood. George werd in 1949 geboren in Ohio in de Verenigde Staten. Ze begon op haar zevende al korte verhalen te schrijven. Na haar studie Engels en een master in psychologie vindt ze een baan als lerares Engels op een middelbare school. Ze wordt gekozen tot de Orange County Teacher of the Year voor haar werk als remedial teacher. In haar vrije tijd schrijft ze. Haar eerste boek, Totdat de dood ons scheidt, komt in 1988 uit. Vanaf dan wijdt ze zich volledig haar aan schrijverschap.

Haar debuut, Totdat de dood ons scheidt, het eerste Lynley en Havers-mysterie, ontving meteen vele prijzen. Het werd een internationale bestseller, evenals haar volgende boeken. Veel van haar boeken over inspecteur Lynley en brigadier Havers zijn door de BBC verfilmd en in Nederland door de KRO uitgezonden.

Lees meer

Fred Vargas

De unieke misdaadromans van Fred Vargas (1957) worden in ruim twintig landen gelezen. Enkele titels zijn: Uit de dood herrezen, Een beetje meer naar rechts, Verblijfplaats onbekend, Maak dat je wegkomt, De man van de blauwe cirkels en De terugkeer van Neptunus. Drie romans werden gebundeld in Misdaad in Parijs. In 2003 kreeg Vargas de belangrijke Duitse Krimipreis, in 2006 de International Dagger van de Britse Crime Writers Association.

Lees meer