Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Engelse Boeken

Filters

Filters

  • Meer Levertijd  
  • Meer Recent  

Stephen King

Meer dan 200 verhalen heeft hij op zijn naam staan, maar het meest bekend is Stephen King (Portland, 1947) door zijn ijzersterke horror- en fantasyboeken. Zijn eerste succes was de roman Carrie, in 1974, en sindsdien zijn alle titels wereldwijde bestsellers. Veel van zijn boeken zijn ook verfilmd. The Shining bijvoorbeeld, met Jack Nicholson als gekwelde schrijver. Maar ook publiekslieveling The Green Mile, over de uitzonderlijke gevangene John Coffey.

Vanwege zijn veelzijdigheid en verteltalent heeft Stephen miljoenen fans. Terecht dus dat hij in 2015 de prestigieuze National Medal of Arts (NEA) kreeg uit handen van Barack Obama. De NEA’s zijn de hoogste onderscheiding die een kunstenaar kan krijgen voor zijn bijdrage aan de schone kunsten in de Verenigde Staten.

Kings fans zijn trouwens nog lang niet uitgelezen, want hij brengt zo ongeveer elk jaar een nieuw boek uit. Een kleine greep uit de mooie boeken die hij eerder uitbracht: Wisseling van de wacht (End of Watch), De eerlijke vinder (Finders Keepers) en Sleeping Beauties.

Lees meer

Stephen Fry

Stephen Fry (1957) is mede door zijn hoofdrol in de verfilming van De ontdekking van de hemel voor iedereen een begrip. Liefhebbers van de Britse komiek kenden hem al van zijn komische rollen in A Bit of Fry and Laurie, The Young Ones en Blackadder, en uit films als A Fish Called Wanda en Wilde, waarin hij de decadente dichter speelde. Ook is Fry schrijver van toneelstukken en romans, zoals onder andere De leugenaar, Speelbal en Het nijlpaard. In maart 2018 verscheen de Nederlandse vertaling van Mythos, een indrukwekkend boek vol interessante verhalen over de Griekse mythologie.

Lees meer

Paula Hawkins

Paula Hawkins, geboren in Zimbabwe, werkte 15 jaar als journaliste voor ze fictie ging schrijven. In 1989 verhuisde ze naar Londen waar ze sindsdien woont. Het meisje in de trein is haar eerste thriller en werd een wereldwijde bestseller. In 2017 verscheen een nieuwe thriller van haar hand, In het water.

Lees meer

Dan Brown

Fact fictie
Dan Brown is een wereldberoemde Amerikaanse thriller schrijver. Je kent hem van bestsellers als De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie (beide verfilmd met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrol), de Delta Deceptie, Het Verloren Symbool, Inferno en in 2017 Oorsprong.

Zijn boeken behoren tot het ‘faction’ genre waarin een zelfbedacht verhaal verweven wordt met historische gebeurtenissen. Hierin lopen feiten (fact) en fictie (fiction) door elkaar, waardoor voor de lezer niet meer duidelijk is wat echt gebeurd is en wat niet.

Het leven van Dan voor De Da Vinci Code
Vader Brown was wiskundige en moeder Brown was een getalenteerd kerkmusicus. Hierdoor werd Dan in zijn prille jeugd al omringt door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Vader Richard had de gewoonte om de kerstcadeaus te verstoppen, de kinderen konden ze alleen vinden door raadsels op te lossen en codes te kraken.

Kleine Dan groeide op tussen de rijkeluiskinderen op de campus van de Phillips Exeter Academy, een zeer prestigieuze privé kostschool in Amerika. Daarna studeerde hij Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College in Massachusetts en haalde in 1986 zijn diploma. Hij studeerde ook nog in Sevilla, Spanje. (Spanje staat centraal in zijn boek Oorsprong, het 5e deel van van de spannende Robert Langdon-serie).

Maar met zijn carrière wilde het nog niet echt lukken. Hij verdiende de kost door Spaanse les te geven in Californië en trad op als popzanger. Ook gaf hij, net als papa, enige tijd Engelse les aan de Phillips Exeter Academy. Hij ontmoette de 12 jaar oudere kunsthistorica Blythe Newlon en ze trouwden. Ondertussen had Dan Brown 2 geflopte boeken op zijn naam staan. Zijn vrouw Blythe haalde hem over om het nog 1 keertje te proberen. Ze hielp hem met de research en het plot. En zo ontstond in 2004 De Da Vinci Code. Een boek dat in no time het best gelezen boek van de wereld zou worden, op de Bijbel na.

Religieuze symboliek
In De Da Vinci Code lezen we over de zoektocht naar de Heilige Graal. Hoogleraar religieuze symboliek Robert Langdon en cryptologe Sophie Neveu ontdekken dat achter dit symbool een groot geheim van de christelijke kerk schuil gaat. Het boek stond in talrijke landen (waaronder België en Nederland) maandenlang op de bestsellerlijsten. Er werden 60,5 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 44 talen vertaald.

Succesreeks
De Da Vinci Code werd in 2006 verfilmd door regisseur Ron Howard. Tom Hanks en Audrey Tautou spelen hoofdpersonages Robert Langdon en Sophie Neveu. Critici waren niet heel lovend over de film maar hij bracht toch 750 miljoen dollar op. Leuk detail is dat Dan Brown en zijn vrouw zelf als figurant in de film te zien zijn. Brown componeerde zelf een deel van de filmmuziek en is te horen als zanger.

Ook het boek Het Bernini Mysterie werd verfilmd en werd in mei 2009 uitgebracht in de bioscoop met opnieuw Tom Hanks in de hoofdrol. In oktober 2016 verscheen de verfilming van zijn boek Inferno in de bioscopen. Van de boeken van Dan Brown werden tot dusverre al meer dan 220 miljoen exemplaren verkocht.

Robert Langdon
Dan Browns meest bekende personage is Robert Langdon, een hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard. Beiden zijn op 22 juni 1964 in Exeter (New Hampshire, Verenigde Staten) geboren. Op 7-jarige leeftijd viel Robert Langdon in een waterput, waardoor hij aan claustrofobie lijdt, iets wat soms tegen je kan werken op bizarre wereldwijde zoektochten naar geheime codes.

De Bestsellers van Dan Brown zijn Angels & Demons (2000, Het Bernini mysterie), The Da Vinci Code (2003, De Da Vinci code), The Lost Symbol (2009, Het verloren symbool), Inferno (2013, Inferno) en Oorsprong (2017, Origin).

Lees meer

Stephen Hawking

Stephen William Hawking (1942 - 2018) was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige.

Zijn ouders, Frank en Isobel Hawking, woonden in Londen, maar door de bombardementen op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten ze naar het veiliger Oxford verhuizen. Isobel Hawking keerde naar Londen terug toen Stephen twee weken oud was. Hij trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). Inmiddels heeft hij ook drie kleinkinderen.

In 1962, tijdens zijn laatste dagen in Oxford kreeg Stephen Hawkings de diagnose ALS. Dit is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Het denkvermogen wordt niet aangetast door de ziekte. Door een longontsteking die hij in 1985 opliep raakte hij zijn stem kwijt. Sindsdien gebruikt hij een spraakcomputer.

Tussen de tientallen onderscheidingen zit ook het lidmaatschap van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten. In 2006 kreeg hij de Copley Medal en in augustus 2009 werd Hawking door president Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

Hawking is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Ook kreeg hij grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time , in het Nederlands Het Heelal . Het werd een bestseller, waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het werd geschreven met zijn spraakcomputer.

Vanaf augustus 2006 werkte Hawking, samen met zijn dochter Lucy, aan meerdere kinderboeken. Daarin wilde hij “denkbeelden en ideeën over relativiteit en kosmologie in de vorm van verhalen beschrijven”. Het eerste boek heeft de titel George's Secret Key to the Universe en verscheen in september 2007 in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland. Dit boek is in 2008 in Nederland verschenen onder de titel De geheime sleutel naar het heelal.

Lees meer