Alanis Morissette

Alanis Morissette

Alanis Morissette is een Canadese zangeres en songwriter. Met haar prachtige stem en sterke rocknummers behoort ze tot ��n van de populairste rockartiesten ter wereld. In haar carri�re wint ze maar liefst zeven Grammy Awards, een prestigieuze Amerikaanse muziekprijs. Ook heeft ze een sterke invloed gehad op de muziek van nieuwere zangeressen als Michelle Branch, Pink en Kelly Clarkson.

Al van jongs af aan is Alanis met muziek bezig, en vanaf haar negende schrijft ze liedjes. Ze doet mee aan verschillende televisieshows en talentenjachten. Met het geld dat ze daarmee verdient brengt ze haar eerste singeltje uit, Fate stay with me. In 1991 komt haar eerste album Alanis uit in Canada, wat tweemaal platina wordt en waarvoor ze een Juno Award wint voor meest veelbelovende zangeres. Haar tweede album Now Is The Time is serieuzer van aard, maar ook minder succesvol.

Hoewel Alanis haar platencontract verliest, geeft ze niet op een verhuist naar de Verenigde Staten. Daar ontmoet ze producer Glen Ballard met wie ze haar eerste internationale debuutalbum opneemt, genaamd Jagged Little Pill (1995). Het album wordt een wereldwijd succes. Er worden maar liefst 30 miljoen exemplaren van verkocht en is daarmee nog steeds het best verkopende debuutalbum in de geschiedenis. Van het album komen hits als You oughta know en Ironic, en levert haar vier Grammy Awards op.

Na een korte pauze neemt Alanis in 1999 ��n van de meest succesvolle albums van de �MTV Unplugged�-reeks op. In 2001 volgt het album Under Rug Swept, dat in 2004 gevolgd wordt door So-Called Chaos. Het album bereikt de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten. In 2005 brengt Alanis haar album Jagged Little Pill opnieuw uit, maar nu in een akoestische versie.