Brian Wilson

Brian Wilson

Brian Wilson (20 juni 1942) wordt ��n van de meest invloedrijke artiesten van de voorgaande eeuw genoemd en daar is een goede reden voor. In zijn leven heeft Wilson een aantal van de meest bekende liedjes aller tijden geschreven en geproduceerd. De Beatles noemen zijn muziek een grote inspiratiebron. Naast successen met The Beach Boys, heeft Wilson ook in een roerige solocarri�re veel successen behaald. In 2006 is Wilson opgenomen in de UK Music Hall of Fame.

Wilson vormt begin jaren �60 samen met zijn broers Carl en Dennis, zijn neef Mike Love en zijn vriend Al Jardine de legendarische band The Beach Boys. In 1965 kan Wilson het immense succes met The Beach Boys niet meer combineren met het schrijven van nieuw materiaal. Wilson kiest voor het schrijven en leidt de band de opvolgende jaren de wereld over met hits als Surfin' USA, Fun, Fun, Fun, I Get Around en Help Me Rhonda.

Na de jaren �60 gaat het slechter met Brian Wilson. In 1970 sluit hij zichzelf vijf jaar lang op in zijn kamer. Als hij na veel therapie weer langzaam herstelt treedt hij in 1985 met The Beach Boys op tijdens het Live Aid festival. Drie jaar later, in 1988, begint Wilson aan een solocarri�re en verschijnt ook het album Brian Wilson. In 1995 kom het album I Just Wasn't Made for These Times uit en in 2004 het album SMiLE . De premi�re wordt in London's Royal Festival Hall gehouden. Dit concert wordt nog steeds ��n van de meest legendarische concerten ooit genoemd.