Eric Clapton

Eric Clapton

Eric Clapton is zonder meer ��n van de meest legendarische gitaristen van de twintigste eeuw. Hij wordt algemeen beschouwd als ��n van de meest getalenteerde rockgitaristen in de geschiedenis. Voor zijn omvangrijke carri�re heeft hij dan ook zeventien Grammy Awards ontvangen, de hoogste award in de muziekwereld. Daarbij is hij de enige die maar liefst drie vermeldingen heeft in de Rock & Roll Hall Of Fame; twee als lid van een band, en ��n als soloartiest.

Eric wordt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geboren uit een relatie tussen zijn moeder en een Canadese soldaat, en groeit op bij zijn opa en oma in Engeland. Op zijn dertiende vraagt hij een gitaar van zijn grootouders, waarmee hij de blues ontdekt. Als hij zestien is schrijft hij zich in bij het Kingston Colle Of Art, maar wordt daar na een jaar al weggestuurd omdat hij in de klas constant gitaar zit te spelen. Hij gaat bij zijn grootvader in de bouwsector werken, terwijl hij zich in zijn vrije tijd elektrische gitaar leert spelen.

In de jaren zestig speelt Clapton in verschillende blues- en rockbands, waaronder The Yardbirds, met wie hij grote successen kende, en met de legendarische rockband Cream. Hoewel Cream maar twee jaar bestaan heeft, verwerft hij met deze band definitief de reputatie van beste rockgitarist ter wereld. Ook in de jaren zeventig, tachtig en negentig maakt Clapton deel uit van succesvolle groepsprojecten, maar brengt hij ook zeer succesvolle soloalbums uit. In zijn priv�leven gaat het Clapton echter minder voor de wind: hij heeft een zeer tumultueus liefdesleven, is meerdere malen drugs- en drankverslaafd en verliest in 1991 zijn zoontje Conor bij een tragisch ongeval. Naar aanleiding van dit ongeval schrijft de door verdriet verscheurde Clapton het wereldberoemde nummer Tears in heaven.

Gedurende zijn carri�re heeft Eric Clapton maar liefst 56 albums uitgebracht, hetzij met een band, hetzij als soloproject. Het eerste album waarop Clapton te horen is, is Five Live Yardbirdsyy uit 1965, een album met de band the Yardbirds. Claptons legendarische rocknummer Layla is te horen op het album Layla and Other Assorted Love Songs uit 1970. In 1992 verschijnt Claptons prachtige livealbum Unplugged, waarvoor hij een Grammy in ontvangst mag nemen. Claptons meest recente album is Road to Escondido (2006).