Led Zeppelin

Led Zeppelin

Led Zeppelin verkoopt in totaal 300 miljoen albums waarvan 100 miljoen alleen al in Amerika. Dit is vrij opmerkelijk omdat de band maar iets meer dan 10 jaar bestaat en het tweede album van de band niet echt goed verkoopt. Led Zeppelin staat bekend als ��n van de beste rock bands ter wereld.

Led Zeppelin bestaat al bijna 40 jaar. De band werd in juli van 1968 opgericht. Jimmy Page, het enige overgebleven lid van de band The Yardbirds, begint dan de band The New Yardbirds. Hij trekt hiervoor Robert Plant (zang), John Bonham (drums) en John Paul Jones (basgitaar & toetsen) aan. Ze maken onder deze naam de tour af die The Yardbirds begonnen zijn. Vervolgens veranderen ze de naam in Led Zeppelin, vernoemd naar Keith Moons manier om een slecht optreden te beschrijven.

Op 12 januari 1969 komt het eerste album van Led Zeppelin uit, genaamd Led Zeppelin. Dit album wordt gevolgd door het album Led Zeppelin II, waarop de wereldhit Whole lotta love staat. Na dit album komt de band met het album Led Zeppelin III. Met het vierde album Led Zeppelin IV gaat de band wat meer de folk kant op. Op dit album staat ook de klassieker Stairway to heaven. Eind 1980 heeft de band er geen zin meer in, wat voornamelijk komt door het plotseling overlijden van drummer Bonham. Na het overlijden van Bonham komt de band nog met ��n nieuw album: Coda. In 2007 geeft de band nog een eenmalig optreden in het O2-Arena stadion in Londen, als eerbetoon aan hun oveleden ontdekker, Ahmet Erteg�n.