Michael Jackson

Michael Jackson

Michael Jackson (29 augustus 1958 - 25 juni 2009) kwam uit een groot gezin en was de zevende uit een gezin van negen kinderen. Zijn broers en zussen begonnen vroeg of laat een carri�re in de muziekindustrie, waarvan The Jacksons 5 wel de bekendste zijn.

Michael Jackson startte zijn solocarri�re in 1971. In 1972 had hij zijn eerste solo hit met het nummer Ben. Na zijn muzikale rol in de film The Wiz (1977), waarin hij de rol van vogelverschrikker vertolkte, verscheen zijn succesvolle debuutalbum Off The Wall (1979). Een opzwepend discopop album waar door de jaren heen ongeveer 20 miljoen exemplaren van zijn verkocht. In 1982 kwam het album Thriller uit. Dit album maakte van hem "The King of Pop". Met verschillende nummer 1-hits (Thriller, Billie Jean, Beat it) en spectaculaire videoclips resulteerde dit in meer dan 100 miljoen verkopen wereldwijd. Het was tijdens dit album dat Michael Jackson de �Moonwalk� introduceerde en hiermee een revolutie veroorzaakte in alle fronten van de pop industrie. Deze beweging, waarbij het lijkt alsof iemand vooruit loopt, maar in feite achteruit loopt, werd kenmerkend voor Michael Jackson. De dans uit Thriller is over de gehele wereld bekend en de clip wordt vaak de beste videoclip allertijden genoemd. Michael Jackson liet in zijn clips een duidelijke verhaallijn zien, iets wat voor die tijd erg ongebruikelijk was. Na dit album verscheen in 1987 het album Bad. Met dit album scoorde Michael Jackson maar liefst vijf nummer 1-hits: Just can't stop loving you, Bad, The way you make me feel, Man in the mirror en Dirty diana. Jackson schreef en produceerde zijn nummers zelf en maakte daarbij ook de bijbehorende choreografie�n. Hij werd excentrieker en kreeg de bijnaam �Wacko Jacko�. Eind 1991 kwam het album Dangerous uit, ��n van de snelst verkochte albums aller tijden. Vier jaar later verscheen het dubbelalbum History, een album bestaande uit zijn grootste hits en nieuwe nummers.

Michael Jackson bezit sinds 1984 een ster op de Hollywood Walk of Fame. Daarnaast ontving hij diverse prijzen, waaronder de World Music Award, de American Music Award voor de best verkopende mannelijke popartiest van het millennium. Jackson is te vinden in de Amerikaanse Rock and Roll Hall of Fame. Hij bezit acht Guinness World Records, vijftien Grammy Awards en zes nummer 1-hits in de Nederlandse Top 40. Op 25 juni 2009 overleed Michael Jackson aan een hartaanval.