Prince

Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince (Minneapolis, Minnesota, 7 juni 1958), is een Amerikaans popartiest en muzikant.

Prince is een artiest in de funktraditie en gitarist in de rocktraditie, een componist, pianist, toetsenist, bassist en danser. Daarnaast ook platenproducer, en tijdelijk ook filmregisseur en acteur. Zijn muziek is een mengeling van blanke en zwarte muzikale invloeden, zoals Sly & the Family Stone, James Brown, Jimi Hendrix, Marvin Gaye, Carlos Santana, Curtis Mayfield en Joni Mitchell. Zijn muziek heeft, ondanks de grote verscheidenheid, een duidelijk eigen geluid. Ook zijn zangstijl valt op: Prince maakt vaak gebruik van zijn kopstem, en deed dat vooral de eerste jaren van zijn carri�re, maar ook zijn "normale" stem heeft een groot bereik. Prince staat bekend als een ambitieuze en getalenteerde workaholic, was een belangrijke vernieuwer in de popmuziek en bracht daarnaast eveneens vernieuwende en opzienbarende liveshows.

Prince heeft een omvangrijk oeuvre. Tot en met 2010 zijn er onder zijn eigen naam in totaal 41 tot 44 albums uitgebracht. 30 of 31 standaardalbums, twee livealbums, vier tot zes compilatiealbums en zes remix- en niet in de winkel te verkrijgen albums. Veel muziekjournalisten beschouwen Dirty Mind, Purple Rain en Sign the Times als zijn beste drie platen. Deze stonden in vele Top-100-lijsten van de jaren 80. In de jaren 80 had hij een groep genaamd "The Revolution", en in de jaren 90 een andere groep genaamd de "New Power Generation". Naast het opnemen van zijn eigen muziek schreef hij nummers voor of werd gecoverd door vele andere artiesten, zoals Alicia Keys, Sin�ad O'Connor, Chaka Khan en The Bangles. Prince acteerde in, en regisseerde drie films (Under the Cherry Moon, Sign the Times en Graffiti Bridge), en acteerde in de film Purple Rain. Twee veel gebruikte bijnamen voor Prince zijn His Royal Badness (Zijne Koninklijke Slechtheid); een verwijzing naar zijn seksueel getinte teksten en thema's, en de Minneapolis Midget (dwerg uit Minneapolis); een verwijzing naar zijn geboorteplaats en zijn lengte van 1 meter 58. Bron: Wikipedia.