Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Oorlog In Indië - Verhalen Van Ooggetuigen

Een box met 4 indringende documentaires, van Pia van der Molen, over de periode dat de Indische Nederlanders Indonesië moesten verlaten. Wat zij allemaal hebben doorstaan. Een box die gemaakt is als eerbetoon aan al deze vluchtelingen.

Vrijwillig voor het Vaderland
In de documentaire wordt het verhaal verteld van Pieter van der Molen. Hij was een rechtschapen en gelovig mens, die zich bewust was van zijn rechten en zijn plichten. In de Tweede Wereld Oorlog deed hij, zoals veel gereformeerden, verzetswerk en moest meerdere malen onderduiken voor de Duitsers die hem zochten. In de documentaire gaat documentairemaakster Pia van der Molen op zoek naar mogelijke achtergronden van de indringende vraag ; "Is er voor mij voldoende vergeving?" Zij spreekt hierover met mannen van het bataljon van 1.1.-R.I., ook wel genoemd 'het Drents Bataljon' en probeert zo een beeld te krijgen van het Indie-verleden van Pieter van der Molen. Want zelf sprak hij daar nooit over. Zoals zoveel onbegrepen oorlogsveteranen uit die tijd.

Jack Boer, bevrijder van 2384 Nederlanders
Het is 10 november 1945. De Werfstraatgevangenis in Soerabajain voormalig Nederlands-Indië. Kort na de Japanse bezetting. In de gevangenis zitten 2384 Nederlanders, die gevangen gehouden worden door Indonesische permuda´s. Ze zijn ten dode opgeschreven, want uit een uitgelekt plan blijkt dat ze de volgende dag massaal vergiftigd zullen worden, waarna de gevangenis door de opstandelingen in brand gestoken zal worden. Dit plan wordt bekend bij een Nederlandse tolk, die voor de Engelse militairen werkt.Hij organiseert een spectaculaire bevrijdingsactie. Van de Engelsen krijgt hij een tank ter beschikking, een Engels uniform en tien Gurkhasoldaten. Zo worden onder zijn leiding in die vroege tropische november ochtend 2384 onschuldige en ten dode opgeschreven Nederlanders gered.

Archief van Tranen
Tweedelige documentaireserie ‘Archief van Tranen’ over moorden op Nederlandse burgers in Indonesië na het uitroepen van de onafhankelijkheid,is uitgezonden door Omroep MAX in augustus 2012.In de documentaires worden vrijwel onbekende massamoorden op burgers met de Nederlandse nationaliteit belicht, die plaatsvonden in de periode augustus 1945 tot juli 1947 in het voormalig Nederlands-Indië. Deze periode staat bekend als de Bersiap. Naar schatting 20.000 Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen werden in deze periode vermoord door Indonesische extremistische strijdgroepen, de pemoeda’s, die zich gevormd hadden na het uitroepen van de onafhankelijkheid op 17 augustus 1945.

In de documentaire wordt officiële documenten getoond die tot nu toe het stempel GEHEIM droegen. Hierin worden deze massamoorden op Nederlandse burgers beschreven. (speelduur ca. 100 minuten)

Elk graf heeft z’n verhaal-Indonesië
In de documentaire ligt de nadruk op de slachtoffers en hun nabestaanden van de Japanse bezetting van maart 1942 tot augustus 1945. Daarnaast is ook aandacht besteedt aan de ingrijpende Bersiap-periode, en de gesneuvelden van het gewapend conflict tijdens de totstandkoming van een onafhankelijk Indonesië. In de film komen nabestaanden aan het woord die, veelal voor de eerste keer, het graf bezoeken van iemand die hen zeer dierbaar is. Betrokkenen worden gefilmd in Nederland en tijdens een pelgrimsreis op de erevelden van Indonesië. Zij worden aan het woord gelaten om met hun eigen verhalen de historische gebeurtenissen en hun bezoek aan de laatste rustplaats van een dierbaar familielid, dichterbij te halen. De verhalen zijn indrukwekkend en geven inzicht in de nog steeds grote emotionele betrokkenheid bij historische gebeurtenissen in het voormalige Nederlands-Indië.

Tenslotte zien we in de film de historische onthulling op het ereveld Kembang Koening te Surabaya op 27 februari 2006, van een plaquette met de 915 namen van hen die sneuvelden tijdens de Slag in
 
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
19,90
 17,99
 
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
19,90
 17,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis

Gemiddelde beoordeling

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit product?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • EAN : 8717662569258
 • Taal : Nederlands
 • Aantal DVDs : 2
 • Uitvoering : DVD
 • Speelduur : 240
 • Filmmaatschappij : Source 1 Media
 • Verschijningsdatum : 12-02-2015
 • Schermformaat : 16:9, 4:3
 • Geluidsformaat : Dolby Digital 2.0
 • Leeftijdsindicatie : Vanaf 9 jaar
 • Kijkwijzer : Angst, Grof Taalgebruik
 • Tags : oorlog, Tweede Wereldoorlog, Indië
 • Afmetingen : 190 x 136 x 25 mm.
 • Gewicht : 200 gr.