Jan Dertaelen

Jan Dertaelen

Boekverkoper De Groene Waterman en recensent
Marite Karssenberg

Maite Karssenberg

Auteur en historica
Sebastiaan Kort

Sebastiaan Kort

Recensent NRC
Maartje Kroonen

Maartje Kroonen

Boekverkoper bij boekhandel Bijleveld
Daan Stoffelsen

Daan Stoffelsen

Recensent en hoofdredacteur De Revisor
Jelle van Riet

Jelle van Riet

Literair journaliste De Standaard
Jeroen Vullings

Jeroen Vullings

Literatuurcriticus VN en Nieuwsweekend
Jeroen Kans

Jeroen Kans

Jurysecretaris

Over de BookSpot Literatuurprijs 

BookSpot is dé online boekwinkel van Nederland en België. We maken lezen leuk én betaalbaar voor iedereen. En we doen er alles aan om boeken te promoten. Want van lezen wordt de wereld een beetje leuker. We doen dat bijvoorbeeld met de BookSpot Literatuurprijs, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, in de categorieën fictie en sinds 2019 óók non-fictie. Een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen kiest uit 2 Shortlists van 5 genomineerde boeken 1 titel die uiteindelijk de BookSpot Literatuurprijs verdient. Er zijn 2 prijzen van ieder €50.000: een voor fictie, en een voor non-fictie. De uitreiking van de BookSpot Literatuurprijs Fictie en Non-fictie 2019 is in november.

Over de BookSpot Lezersprijs
De BookSpot Lezersprijs, gekoppeld aan de BookSpot Literatuurprijs, bestaat sinds 2016. Deze prijs van € 10.000,- wordt toegekend door een jury van 50 bevlogen Nederlandse en Vlaamse lezers. Zij kiezen een winnend boek uit de BookSpot Lezersprijs Top 3, de keuze van de lezers uit de Longlist van de vakjury. De uitreiking van de BookSpot Lezersprijs is op 6 november.

De grootste literaire prijs 
De BookSpot Literatuurprijs is de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De BookSpot Literatuurprijs heette hiervoor de ECI Literatuurprijs die op zijn beurt weer de opvolger was van de AKO Literatuurprijs. In 1987 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Vorig jaar kreeg ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa niet alleen de Literatuurprijs maar ook de Lezersprijs.