Lord of the rings volgorde
Wat is de juiste volgorde van de Lord of the Rings boeken?

Wist je dat de eerste verfilming van Lord of the Rings al in 1977 gemaakt werd? De film was een mengeling van een tekenfilm met bewerkte gefilmde beelden. De tweede verfilming, de versie de wij kennen uit de bioscoop, sleepte in totaal een recordaantal van 17 Oscars binnen. Inmiddels heeft Amazon ook al aangekondigd dat er een Lord of the Rings serie op de planning staat in 2022. Lijkt het je leuk om de In de Ban van de Ring boeken trilogie van J.R.R. Tolkien te lezen? Wij hebben de juiste volgorde overzichtelijk voor je in een rijtje gezet:  

 1. De Reisgenoten
 2. De Twee Torens
 3. De Terugkeer van de Koning

 

Deel 1.  De ReisgenotenThe Fellowship of the Ring

In een rustig dorpje in de Gouw krijgt een jonge hobbit een immense taak. Hij moet een gevaarlijke reis door Midden-aarde ondernemen naar de Doemberg om daar de Ene Ring te vernietigen. Alleen op die manier kan hij voorkomen dat Sauron de Zwarte met zijn heerschappij de hele wereld zal overmeesteren.

Deel 2. De Twee TorensThe Two Towers

Ringdrager Frodo heeft samen met zijn maatje Sam de taak om de Ene Ring naar de Doemberg in het land Mordor te brengen. Daar is de Ring gesmeed en alleen daar kan hij vernietigd worden. Voor hen ligt een barre tocht. Er dreigt gevaar: niet alleen onderweg, maar ook in Mordor zelf, waar de Donkere Vorst Sauron is teruggekeerd en waar zijn legers van Orks hun kampen hebben.

Deel 3. De Terugkeer van de KoningThe Return of the King

Frodo en zijn vriend Sam zijn aangekomen in Mordor, het land van schaduwen, waar ze onder het spiedende oog van Sauron het laatste deel van de lotsbestemming van de Ring proberen te vervullen. Terwijl de zwarte schaduw van Sauron langzaam over Midden-aarde trekt, proberen de twee Hobbits dapper hun haast onmogelijke opdracht uit te voeren.

De auteur van In de Ban van de Ring

John Ronald Reuel Tolkien (Ronald) werd geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Op jonge leeftijd was hij al geinteresseerd in taal. Hij leerde zichzelf Grieks, Latijn, Gotisch en Fins aan en had er plezier in om zijn eigen taal te verzinnen. In 1917 begint Tolkien te schrijven aan zijn eerste boek: “Het boek van de Verloren Verhalen”, uiteindelijk krijgt het de titel: “De Silmarillion”. Maar zijn echte succes begon met het schrijven van De Hobbit, dat eigenlijk voor zijn kinderen bedoeld was. Maar volwassenen hadden het ook gelezen en vonden het zo goed dat de zijn uitgever Tolkien vroeg om een vervolg te schrijven. Tolkien deed dit en het resultaat was "In de Ban van de Ring". Hij dacht eerst dat "In de Ban van de Ring" een kinderboek zou worden, net zoals "De Hobbit", maar al schrijvend groeide het uit tot een werk dat wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur. "The Lord of the Rings" werd ontzettend populair in de jaren 60 en is het sindsdien gebleven. Het boek werd al kort nadat het origineel was verschenen in het Nederlands vertaald door Max Schuchart, die daarvoor ook een prijs won. Inmiddels is het vertaald tientallen talen en is het tot de dag vandaag een groot succes bij jong en oud.

J R R Tolkien wordt de vader van de moderne fantasy-literatuur genoemd. Als je zijn naam hoort, denk je meestal meteen aan “In de Ban van de Ring” of “De Hobbit”. Maar wist je dat deze schrijver nog veel meer boeken heeft geschreven? Hij heeft zelfs meegewerkt aan de Oxford English Dictionary! Ben jij gek van Fantasy boeken en ben je ook benieuwd naar de wat minder bekende boeken van Tolkien? Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt met alle J.R.R Tolkien boeken op de juiste volgorde:

Lord of the Rings

 1. De hobbit - The hobbit
 2. De ReisgenotenThe Fellowship of the Ring
 3. De Twee TorensThe Two Towers
 4. De Terugkeer van de KoningThe Return of the King

Middle Earth Series

 1. The Book of Lost Tales pt. 1
 2. The Book of Lost Tales pt. 2
 3. The Lays of Beleriand
 4. The Shaping of Middle-earth
 5. The War of the Jewels

Lord of the Rings Collectie

 1. The Return of the Shadow
 2. The Treason of Isengard
 3. The War of the Ring
 4. Sauron Defeated

Later Silmarillion Collectie

         Morgoth’s Ring

Losstaande boeken

 1. The Lay of Aotrou and Itroun
 2. Boer Gilles van Ham - Farmer Giles of Ham
 3. Roverandom
 4. De kinderen van Húrin - The children of Húrin
 5. De legende van Sigurd en Gudrún - The legend of Sigurd and Gudrún
 6. Het verhaal van Kullervo - The Story of Kullervo
 7. De val van Gondolin - The fall of Gondolin

Korte verhalen

 1. Smith of Wootton Major
 2. Tales from the Perilous Realm
 3. De avonturen van Tom Bombadil - The adventures of Tom Bombadil
 4. Tree and Leaf
 5. The Tolkien Reader
 6. Sprookjes en vertellingen
 7. Letters from Father Christmas
 8. De Silmarillion - The Silmarillion
 9. Nagelaten vertellingen - Unfinished tales of Númenor and Middle-earth
 10. Peoples of the Middle Earth
 11. Arthurs val - The fall of Arthur
 12. Morgoth’s Ring 

Boeken met illustraties

 1. Bilbo's Last Song
 2. Bliss 

Non Fictie

 1. A Middle English Reader and Vocabulary
 2. The Monsters and the Critics: The Essays of J.R.R. Tolkien
 3. Letters from Father Christmas

Biografie en persoonlijke verhalen

 1. R.R. Tolkien; a biography
 2. Tolkien Lexicon - The complete Tolkien companion
 3. Tolkien on Fairy-Stories