Dünyalar
 • Dünyalar
 • Dünyalar
Prijs
14,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 23-3-2023

"Het Achim Seifert Project van e-bassist Achim Seifert, die in 2016 werd genomineerd voor de Echo Jazz in de categorie ""Beste Nationale Bassist"", bestaat al meer dan tien jaar. ""Dünyalar"" is alweer zijn vierde album, en zoals de titel al verraadt - ""Dünyalar"" betekent ""werelden"" - houdt de zoon van een Turkse vader zich steeds meer bezig met zijn muzikale roots.

""Ik ben als kind via mijn vader in contact gekomen met Turkse en Arabische muziek"", zegt hij. ""Het nieuwe album is een benadering van mijn Turkse wortels, die deel uitmaken van mijn identiteit. Mijn familie in Turkije stuurde me de noten van Turkse liedjes. Uit enkele honderden stukken heb ik vervolgens deze vijf gekozen en gearrangeerd.""

De liedjes werken met een poëtische klanktaal die gedomineerd wordt door melodie en ritme. ""Ik koos de liederen op basis van hun melodieën, maar ook de ritmische finesse speelt een rol,"" aldus Seifert. ""In de Turkse muziek domineren de oneven maten, wat een echte speeltuin is voor een bassist.""

Het Achim Seifert Project interpreteert de oneven maten met een soepele nonchalance die precies goed in je oren klinkt, maar ze laten ook ruimte voor improvisatie - de muzikanten zijn zich goed bewust van de achtergrondcontext van de liedjes. ""De liefdesliedjes hebben vaak een troostende betekenis,"" legt de bassist uit. ""Het gaat veel over verlangen en missen, over de kansen die je gemist hebt in het leven. De liedjes drukken verdriet uit, maar ook hoop en worden over het algemeen gekenmerkt door sterke emoties.""

Deze liederen versmelten met een westers concept van jazz met grote fijnzinnigheid. ""In sommige gevallen,"" zei Seifert, ""zijn het heel oude stukken die nog vaak gezongen worden en die veel mensen in Turkije kennen.""

Naast deze nummers droeg Seifert ook drie originelen bij aan het album, waarvan sommige in coproductie met zijn pianist Roman Rofalski tot stand kwamen. ""Ik ken Roman al heel lang,"" verklaarde de bassist. ""Hij is een crossover-artiest, want hij heeft ook klassiek piano gestudeerd. Hij heeft naast jazz ook een klassieke benadering en is een ongelooflijk volleerd pianist. Je hoort ook zijn klassieke roots als hij improviseert.""

De melodieën worden vaak gedragen door saxofonist en klarinettist Leonard Huhn, die velen wellicht kennen van de band Schmid's Huhn. ""Ik ontmoette Leonard Huhn zeventien jaar geleden tijdens een workshop in Berlijn, en sindsdien ben ik fan van zijn geluid en zijn klankesthetiek,"" verklaarde de bandleider enthousiast. ""Hij is veel onderweg in de vrije scene in Keulen, wat ik bewonderenswaardig vind.""

De drums worden bespeeld door Konrad Ullrich, die bijvoorbeeld te horen is in het Heiko Fischer Quartet of in de bands van bassist Giorgi Kiknadze. ""Konrad is een drummer met precieze ritmische ideeën,"" aldus Achim. ""Zijn speelstijl is heel creatief, en hij is ook een groove-machine, wat heel belangrijk is voor mijn muziek.""

Het geluid wordt aangevuld door de fluitist Sarpay Özcagatay en de violiste Mona Burger, die op verschillende momenten in het album meespelen en de muziek een extra dimensie geven. ""Dünyalar"" verbindt eigenlijk werelden met elkaar zonder te vervallen in een opdringerige cross-over esthetiek.

Uiteraard wordt de muziek ondersteund door Achim met zijn uiterst gevarieerde spel op de elektrische bas, een instrument dat hij als kind al uitkoos om te bespelen. ""De elektrische bas is mijn instrument sinds mijn twaalfde,&

0 | 0

 • 1
  NazarAchim Seifert Project
 • 2
  Güzel Bir Goz Beni Atti Bu Derin SevdayaAchim Seifert Project
 • 3
  YouAchim Seifert Project
 • 4
  HeiAchim Seifert Project