Korngold: String Quartet No.2, Op. 26/String Quartet No.3, Op. 34
  • Korngold: String Quartet No.2, Op. 26/String Quartet No.3, Op. 34
  • Korngold: String Quartet No.2, Op. 26/String Quartet No.3, Op. 34
18,99
9,99

Tijdelijk niet voorradig

Virtuoos, zoals het befaamde Alma Quartet de strijkkwartetten van Erich Wolfgang Korngold speelt op dit album. De topmusici van het Koninklijk Concertgebouworkest zorgen voor een bijzondere luisterervaring. Mede door de speciale studio-opname, zonder bewerking, vandaar met alle nuances en spanning van een live optreden. Het album wordt uitgebracht op cd en op vinyl.

Voor dit unieke project kozen de musici voor de muziek van Korngold. Zijn muziek raakt hen tot in het diepst van hun ziel en is de belichaming van de late romantiek en lyrische expressie. Allen hebben een diepe liefde voor romantische muziek en na het beluisteren van enkele opnames van de kwartetten van Korngold wisten ze het zeker, zijn muziek past perfect bij ons. Het was beslist een uitdaging om het idioom in Korngolds werk te begrijpen. Zowel de individuele persoonlijkheden, als het Alma-geluid, zijn duidelijk hoorbaar.

Het Alma Quartet werd opgericht in 2014 en gold al snel als een van de meest opwindende ensembles van Nederland. Het debuutalbum Schulhoff Complete String Quartets van de leden van het Concertgebouworkest, Marc Daniel van Biemen (viool), Benjamin Peled (viool), Jeroen Woudstra (altviool) en Joris van den Berg (cello), kreeg internationaal veel lof.

Componist Erich Wolfgang Korngold (1897-1957) was een genie, bekend en erkend als een van de grondleggers van de Hollywoodfilmmuziek. In de klassieke muziekwereld staat hij minder als componist bekend. Het wonderkind Korngold schreef enkele van de meest hartverscheurende melodieën die er bestaan, die de luisteraar naar meer doen verlangen. Zijn drie strijkkwartetten zijn zeker meesterwerken, moderne toondichten doordrenkt van prachtige melancholie en Weense charme. Korngold, een felle anti-serialist, was vastbesloten dat het nog steeds mogelijk was om de grenzen van tonaliteit op te rekken zonder zich aan te passen aan de 12-toonstechniek die Arnold Schönberg ontwikkeld had.

Het Strijkkwartet nr. 2, opus 26 (1933) schreef Korngold vlak voor hij naar Hollywood verhuisde en zit vol met muzikale beelden van Wenen, met subtiele verwijzingen naar de walsen van Johan Strauss II en de ingewikkelde lyriek van Richard Strauss. Het Strijkkwartet nr. 3, opus 34 (1945) behelst thema's die de componist in zijn filmmuziek gebruikte en die hij schreef toen hij aan een diepe depressie leed. Het was het eerste werk dat hij voor zichzelf schreef sinds 1937 en ook zijn laatste kamermuziek werk. Het kwartet is veel duisterder, dan de voorgaande kwartetten. Niet alleen vanwege de Tweede Wereldoorlog die Europa in zijn ban had, maar ook vanwege de slechte gezondheid van zijn vader. Korngold raakte steeds meer gedesillusioneerd door de filmbeelden die hij desgevraagd van muziek moest voorzien en verlangde naar het weer schrijven van pure concertmuziek.

Het Alma Quartet koos voor Korngolds muziek om dit unieke project uit te voeren. Zijn muziek zat diep in het DNA van de musici en ze wisten hoe ze het verhaal moesten vertellen. Een direct-to-disc opname is zonder twijfel de meest eerlijke manier van opnemen. Wat je hoort is wat je krijgt, zonder enige bewerking. Het is een studio-opname met alle nuances en opwinding van een live optreden.

0 | 0