Live At The Bejazz Club, Bern, 2019
 • Live At The Bejazz Club, Bern, 2019
 • Live At The Bejazz Club, Bern, 2019
Prijs
18,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 9-3-2023

"""Traditioneel"" noemt Peter Schärli de muziek op deze CD. Maar wat betekent ""traditioneel""?

Het gaat erom iets in stand te houden dat dreigt te vervagen en te verdwijnen. Iets dat we uit het oog verliezen omdat onze horizon vernauwt, omdat we in onze gevoelloze haast voorwaarts slechts in één richting kijken of luisteren, waardoor de enorme uitgestrektheid van mogelijkheden uit ons zicht en gehoor verdwijnt. Een beetje afstand maakt het gemakkelijker te zien hoe belachelijk onze non-stop focus op optimalisatie - die ook non-stop verwaarlozing betekent - eigenlijk is.

We hebben inmiddels ingezien dat de onophoudelijke claim van ongeconditioneerde, absolute nieuwigheid in de kunsten nogal opgeblazen en overmoedig is gebleken. Zelfs de literatuur kent maar weinig onderwerpen, en daarom gaat het in de kunst minder om uitvinden en veel meer om vertalen, interpreteren en steeds opnieuw variëren. (Zelfs de vernietiging van iets reeds bestaands is gebonden aan dit reeds bestaande iets.) ""Niets van wat gezegd wordt is nieuw, niets van wat bedoeld wordt komt uit het niets,"" merkte literatuurwetenschapper George Steiner op. En kunsthistoricus Ernst Gombrich verklaarde: ""Zelfs de grootste kunstenaar heeft een idioom nodig voor zijn werk. Alleen de traditie die hij vindt, kan hem het ruwe materiaal van beelden verschaffen dat hij nodig heeft."" Filosoof Odo Marquard verwoordde het in een notendop: ""Elke toekomst heeft een verleden nodig.""

Het gaat er dus om hoe we omgaan met wat we tegenkomen. Wie denkt dat Peter Schärli en zijn groep - in dit geval - proberen de klok terug te draaien en aan het heden te ontsnappen, vergist zich. De muziek op deze cd gaat niet over het afwenden van het hier en nu, maar over het verbinden van het hier en nu met een tijdloze stroom. Dat heet cultuur.

En daarom is er nog een andere, minder abstracte reden om naar deze muziek te luisteren.

De musici die hier spelen hebben een relatie en wederzijds vertrouwen opgebouwd gedurende vele jaren van samenwerken, van zoeken naar hun eigen ""geluid"", hun eigen ""taal"" - ver van enige affectie of gekunstelde pose. Ze nemen alle tijd om hun songs rustig en sereen te ontwikkelen. Ze ademen vrijuit - in een ademloze, hectische tijd. Zij zoeken matiging in onze mateloosheid. En daarmee verzetten ze zich tegen het categorische gebod van onze prestatiegerichte maatschappij om geen tijd te ""verspillen"".

Luister maar eens naar Nina Simone's liedje ""Four Women"". Is het achterhaald? Achterhaald? - Zeker niet! De huidige interpretatie schept een stemming die ons in staat stelt om stil te staan, om ontmoetingen aan te gaan. Dit is kundig samenspel uit een andere tijd. Muziek die kan, in plaats van moet (want ""moet"" zou een totalitaire aanpak zijn).

Er hoeft niets meer gezegd te worden. Deze muziek spreekt voor zich.."

0 | 0

 • 1
  The Old CountryPeter Scharli Big Trio
 • 2
  Purge (Oh Yeah!)Peter Scharli Big Trio
 • 3
  Joyce's SambaPeter Scharli Big Trio
 • 4
  When The Night Turns Into DayPeter Scharli Big Trio