Schreker: Der Schatzgräber
 • Schreker: Der Schatzgräber
 • Schreker: Der Schatzgräber
Prijs
22,99

Tijdelijk niet voorradig

"Franz Schreker (1878-1934, oostenrijks componist) werd geboren in Monaco en groeide op tijdens reizen door half Europa. Na de vroege dood van zijn vader verhuisde het gezin naar Wenen (1888), waar Schreker in 1892 met behulp van een beurs naar het Weens Conservatorium ging. Aanvankelijk studeerde hij viool bij Sigismund Bachrich en Arnold Rosé, daarna ging hij naar de compositieklas van Robert Fuchs, waar hij in 1900 afstudeerde als componist.

Schreker staat bekend om zijn opera's en schreef het libretto en componeerde zijn opera ""Der Schatzgräber"" na het grote succes van ""Der ferne Klang"" (1912) en ""Die Gezeichneten"" (1918). ""Der Schatzgräber"", waarin de waarde van materialisme versus liefde in twijfel wordt getrokken, zou bijzonder krachtig blijken in het Europa van na de oorlog. Na de première in Frankfurt in januari 1920 volgden producties in grote steden over het hele continent en Schreker werd een van de meest gespeelde componisten van zijn generatie. Terwijl zijn grootste concurrenten Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal een soortgelijke weg waren ingeslagen met de openlijk Wagneriaanse ""Die Frau ohne Schatten"" - die op 10 oktober 1919 in Wenen in première ging - miste hun ""laatste romantische opera"" Schrekers allegorische kracht. Strauss trok zich verder terug in de Gemütlichkeit, terwijl Schreker bleef worstelen met het dilemma van het kunstenaarschap in de moderne wereld.

Synopsis
De opera speelt zich af in de legendarische middeleeuwen. De koningin is haar juwelen kwijt en daarmee haar schoonheid en vruchtbaarheid. De dwaas kent Elis, een rondtrekkende minstreel wiens magische luit hem alle verborgen schatten aanwijst. De koning belooft de dwaas dat hij als beloning een vrouw mag kiezen, als Elis de juwelen kan vinden.

Els, dochter van de herbergier, moet trouwen met een brutale maar rijke jonge edelman die ze veracht. Ze stuurt hem daarom weg om de juwelen van de koningin te vinden, en laat hem vermoorden door Albi, haar bediende. De minstreel Elis schenkt Els een sieraad dat hij in het bos heeft gevonden. Els wordt verliefd op de jonge minstreel, maar dan wordt het lichaam van de dode edelman in het bos gevonden; de baljuw, die Els voor zichzelf wil, arresteert Elis op verdenking van moord.

Elis wordt opgehangen. Els vraagt raad aan de dwaas, die hulp belooft. De bode van de koning stopt de executie op het laatste moment, zodat Elis op zoek kan gaan naar het sieraad. Om niet ontmaskerd te worden, geeft Els Albi de opdracht de toverluit van de minstreel te stelen.
Tijdens een liefdesnacht toont Els zich aan Elis in de volle schoonheid van de juwelen. Zij overhandigt hem het sieraad, op voorwaarde dat hij haar nooit naar de herkomst zal vragen en haar altijd zal vertrouwen.

Elis geeft de juwelen terug aan de koningin. Tijdens een feest komt de baljuw tussenbeide en kondigt aan dat Albi de moord heeft bekend. Els wordt aangeklaagd als de aanstichter van de moord, en de baljuw eist haar onmiddellijke executie. Maar de dwaas herinnert de koning aan zijn belofte: hij kiest Els als zijn vrouw en redt haar zo van executie.

Een jaar later ligt Els op sterven. Alleen de dwaas is bij haar gebleven. Hij haalt de minstreel, die zijn mooiste ballade voor Els zingt. Ze sterft in de armen van de minstreel."

0 | 0

 • 1
  Der Schatzgraber, VorspielDutch National Opera | Netherlands Philharmonic Orchestra | Marc Albrecht
 • 2
  Der Schatzgraber, VorspielDutch National Opera | Netherlands Philharmonic Orchestra | Marc Albrecht
 • 3
  Der Schatzgraber, Erster AufzugDutch National Opera | Netherlands Philharmonic Orchestra | Marc Albrecht
 • 4
  Der Schatzgraber, Erster AufzugDutch National Opera | Netherlands Philharmonic Orchestra | Marc Albrecht