Schumann & Brahms
Prijs
20,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 16-3-2023

De veelgeprezen Britse pianist Benjamin Grosvenor, nog maar 30 en toch al een gevestigde favoriet van critici en publiek over de hele wereld, neemt Robert Schumanns beklijvende Kreisleriana als uitgangspunt voor zijn nieuwe album Schumann & Brahms. Dit achtdelige werk portretteert de veranderlijke persoonlijkheid van de fictieve Johannes Kreisler, gecreëerd door E.T.A. Hoffmann: Kreislers hoogte- en dieptepunten en zijn dromerige aard weerspiegelen duidelijk Schumanns eigen tragische manisch-depressieve neigingen. Grosvenor beantwoordt de autobiografische eerlijkheid van de componist met een spel van sublieme tederheid, duizelingwekkende verscheidenheid en fantasierijke empathie.

Hij begeleidt het werk met de melancholische Variaties op een Thema van Robert Schumann van Schumanns geliefde vrouw Clara (die overigens verklaarde dat ze erg werd gestoord door de visioenen die in Kreisleriana werden opgeroepen). Verdere caleidoscopische afwisseling wordt geboden door Roberts Blumenstück, en Quasi Variazione: Andantino de Clara Wieck. Het recital bevat ook Brahms' Drie Intermezzi, herfstige werken die een fascinerend licht werpen op de gecompliceerde relatie die bestond tussen Robert, Clara en Brahms zelf. Grosvenors eigen bewerking van Roberts Abendlied maakt het programma compleet.

De opname is Benjamin Grosvenors zevende voor Decca sinds 2011, toen hij de jongste musicus - en ook de eerste Britse pianist in meer dan zestig jaar - werd die bij het label tekende. Sindsdien won hij onder meer verschillende Gramophone Awards, en de prestigieuze Diapason d'Or de l'année. Na een spectaculaire overwinning, op slechts 11-jarige leeftijd, in de keyboard sectie van de BBC Young Musician competitie, werd hij de jongste solist ooit op de openingsavond van de BBC Proms in 2011.

0 | 0

 • 1
  1. Äußerst bewegt Agitatissimo (Kreisleriana, Op. 16)Benjamin Grosvenor
 • 2
  2. Sehr innig und nicht zu rasch Con molta espressione, non troppo presto (Kreisleriana, Op. 16)Benjamin Grosvenor
 • 3
  3. Sehr aufgeregt Molto agitato (Kreisleriana, Op. 16)Benjamin Grosvenor
 • 4
  4. Sehr langsam Lento assai (Kreisleriana, Op. 16)Benjamin Grosvenor