Wanderlust
 • Wanderlust
 • Wanderlust
Prijs
23,99

1 - 2 Weken

"Toen ze ""Teach me!"" opnamen, hun debuut bij Berlin Classics, hebben de doorgewinterde musici van het Boulanger Trio een conceptalbum samengesteld dat zowel muzikaal opwindend was als een uitzonderlijk knap staaltje programmeren. Op ""Wanderlust"", hun nieuwe album, verkennen ze werelden van romantische gevoeligheid, verleiden ze luisteraars tot een melkweg van klanklandschappen en grijpen ze de muzikale zwerversstaf.

Deze bewerking van Grieg's ""To Spring"", zwevend als een tedere, verre vioolmelodie uit het hoge Noorden, werd speciaal voor het Boulanger Trio gemaakt. In schril contrast met de komst van de Noorse lente, brengt Dvoráks Dumky pianotrio ons in vervoering met zijn Slavische klankwereld van vreugde en verdriet. Manuel de Falla schetst op luchtige wijze een portret van Spanje in zijn Canciones populares españolas, waaruit het Trio vijf korte liederen selecteerde voor bewerking. Drie van Brahms' Hongaarse dansen voeren het Trio naar het rijk van Oosterse klanken, voordat Grieg's Notturno ons terugbrengt naar het Noorden. Frank Martin's Trio sur des mélodies populaires irlandaises brengt de muzikale zwerver naar het verre westen en het rijke groen van de Ierse weiden.

Veel van de werken die hier te horen zijn, geselecteerd door het Boulanger Trio voor zijn verkenning van de drang tot zwerven die Wanderlust is, worden uitgevoerd in arrangementen die speciaal voor deze opname zijn besteld. Elk werk is zich bewust van de vele klanken en stemmingen die een pianotrio op unieke wijze kan weergeven en weet die verscheidenheid ten volle te interpreteren. Het onderwerp ""reislust"" dat de geselecteerde composities met elkaar verbindt, is fantasierijk gekozen. Het zwerven van de ene plaats naar de andere is een echte uitvinding van de Romantiek: het individuele reizen te voet over berg en dal, niet om op een bestemming aan te komen, maar omwille van het reizen zelf en om de ervaringen (van de natuur) die men er aan ontleent. De negentiende eeuw was begonnen met een mode die zich vanuit Engeland in steeds grotere rimpelingen verspreidde en die de wereld zou veranderen door de menselijke perceptie van die wereld te veranderen: steeds meer zwervers trokken erop uit om hun vaderland te verkennen omdat ze werden aangetrokken door het landschap zelf - een burgerlijke variant, beperkt in omvang en reikwijdte door het inherente verlangen naar avontuur, van wat een uittocht in de wereld zou belichamen als Wanderlust. Deze wens werd al snel gericht op steeds gedurfdere, steeds verder weg gelegen doelen, nog geen steden maar landschappen - de Rijnvallei, Zwitserland, de Alpen, Italië, Frankrijk, Oost-Europa, de Scandinavische landen. Het continent had grote rijkdommen te bieden, zo bleek. Al die rijkdommen moesten worden ontdekt, ten volle worden benut.

De vroeg-21e-eeuwse terugkeer naar de bron van de Europese reislust, in dit geval naar zijn muzikale wortels, is ook een reactie tegen latere, decadente, uitbuitende uitwassen van een cultuur die was begonnen als een aftastende, testende, zoekende, altijd eerbiedige neiging. Door juist daar de verovering van het landschap in de geest van de muziek op te pikken, zich tegen deze achtergrond te positioneren in zijn interpretaties als een van de hedendaagse, actuele, geëngageerde ensembles, geven de musici van het Boulanger Trio ons de gelegenheid een muzikale traditie te ontdekken en opnieuw uit te vinden die soms uit het vizier dreigt te raken achter de snelle actie van de oppervlakkige geslotenheid van een populariteit die hier en daar op misverstanden kan berusten."

0 | 0

 • 1
  An den Frühling (bearb. für Violine, Violoncello und Klavier von Jarkko Riihimäki)BOULANGER TRIO
 • 2
  1. Lento maestoso - Allegro quasi doppio movimentoBOULANGER TRIO
 • 3
  2. Poco adagio - Vivace non troppoBOULANGER TRIO
 • 4
  3. Andante - Vivace non troppoBOULANGER TRIO